Проучване: Доверието към германското правителство спада драстично

1405
Проучване: Доверието към германското правителство спада драстично
Снимка: Getty Images/Guliver

Според последното месечно проучване на "Deutschlandtrend" германското правителство е изправено пред огромна загуба на обществена подкрепа преди Великден.

Само 35% от германците заявяват, че са доволни от федералното правителство този април, като 64% ​​изразяват неодобрението си към Берлин. Това е огромна промяна спрямо ноември миналата година, когато около 70% са изразили одобрение, съобщава "Дойче Веле".

Проучването показва, че 58% от германците са доволни или много доволни от ръководството на канцлера Ангела Меркел, което я прави най-популярната политическа фигура в проучването. Баварският държавен премиер и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер е вторият най-популярен политик с 54% одобрение, а министърът на външните работи Хайко Маас се класира на трето място с 43% одобрение.

Как германците гледат на федералния и държавен отговор на пандемията?

Проучването показва, че само 19% от германците са доволни от федералния и държавен отговор на коронавирусната пандемия към април, като 79% не одобряват настоящия подход. Още през декември общественото одобрение на пандемичния отговор се движеше около 60%.

Германия въвежда по-строг контрол по сухопътните си граници

Германия засилва контрола по сухопътните си граници за наличие на отрицателен тест за Covid-19, заяви вътрешният министър Хорст Зеехофе...

Лошото отношение идва с нарастването на инфекциите в цялата страна, като германското правителство също се бори да приложи ефективно разпространение на ваксините. Меркел призова гражданите да спазват правилата за социално дистанциране по време на предстоящия Великденски празник. Тя наскоро се извини за проваления петдневен план за заключване по време на Великденския празник, като отмени плановете за разширени ограничения в последния момент за този четвъртък и предстоящата събота. Обръщането доведе до призиви за вот на доверие към нейното правителство от опозиционните партии.

Как биха гласували германците, ако този уикенд се проведат избори?

Тъй като пандемията се влошава, германците все повече се огорчават от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, като ХДС отбелязва спад от близо 10 пункта от средата на декември. Според проучването от април, ако тази неделя се проведат федерални избори, само 27% от германците са заявили, че ще гласуват за ХДС, като 22% ще гласуват за Зелените и 16% казват, че ще изберат Социалдемократическата партия (СДП).

В средата на декември ХДС имаше 36% подкрепа, а Зелените - 20%. Тогава СДП остана с 16%.

Как германците гледат на възможните наследници на Меркел?

Доклад на ООН: Доверието към институциите има роля в битката с COVID-19

Доверието към институциите в различните страни по света влияе върху успехите в борбата срещу новия коронавирус, установи мащабно изслед...

Лидерът на ХДС Армин Лашет и Зьодер са най-възможните кандидати за канцлер от ХДС/ХСС на федералните избори през септември.

Само 19% от германците вярват, че Лашет ще бъде добър председател на коалицията, а 54% казват, че Зьодер ще бъде такъв. Зьодер последователно превъзхожда Лашет в анкетата за това кой би бил по-добър канцлер.

Наскоро Меркел разкритикува Лашет, който е и държавен премиер на Северен Рейн-Вестфалия. Меркел заяви, че Лашет и някои други държавни лидери отказват да въведат по-строги ограничения заради коронавируса, въпреки нарастващите инфекции.

Лашет се разглежда като центрист, който ще отразява по-тясно политиката на Меркел, основана на консенсус, докато Зьодер преди това е изразявал по-консервативни възгледи по въпроси като миграцията. Зьодер също заема по-драконовска линия в пандемията от Лашет, който често настоява за по-меки мерки. И тук изглежда, че мненията накланят към Зьодер, като в момента мнозинството предпочита по-строго блокиране.

Проучването сред 1 348 души е проведено от 29 до 30 март, като на германците са задавани въпроси както онлайн, така и по телефона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Риши Сунак ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа