Путин чака да го преизберат и вдига основния данък, за да има за война

5359
Путин чака да го преизберат и вдига основния данък, за да има за война
Снимка: iStock

Правителството на Русия обсъжда увеличаване на данъка върху доходите на физическите лица (ДДФЛ) от 13 на 15% за руснаците, които печелят над 1 милион рубли годишно (около 11 000 долара или под 1000 долара месечно), и от 15 на 20% за тези, които печелят над 5 милиона рубли годишно. Тоест при доход от 7 милиона на година например ще трябва да платите 13% за първия милион, 15% за следващите четири милиона и 20% за следващите два. Сега, при същия доход, процентът е 13% за първите пет милиона и 15% за следващите два. Тоест в примерът данъкът върху доходите на физическите лица върху тези 7 милиона днес е 0,95 милиона, но ще бъде 1,13 милиона, предава "Важные истории".

В същото време правителството обмисля увеличаване на данъка върху доходите от сегашните 20 на 25%. Това съобщават пред медията два източника, запознати с развитието на данъчната реформа. Един от тях нарича този сценарий „най-вероятният“, добавяйки, че има варианти „както по-добри, така и по-лоши“. Друг припомня, че министър-председателят Михаил Мишустин ръководи Федералната данъчна служба в продължение на 10 години, преди да бъде назначен за министър-председател, така че най-вероятно ще направи „собствени корекции“.

След президентските избори в Русия се случват различни реформи. Когато Путин беше преизбран за настоящия си мандат, той повиши възрастта за пенсиониране и увеличи ДДС от 18 на 20%, което води до съответно увеличение на цените на всички стоки.

Още: С поглед към Тайван: Китай увеличава сериозно военните си разходи за 2024 г.

Снимка: iStock

"По-справедливо разпределение на данъчната тежест"

В посланието си пред Федералното събрание (горната камара на руския парламент) на 29 февруари 2024 г., издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин инструктира правителството да подготви предложения за „по-справедливо разпределение на данъчната тежест“. След речта на президента на Русия, финансовият министър Антон Силуанов казва пред журналисти, че вече се подготвят предложения. Според един от събеседниците на "Важные истории", измененията в Данъчния кодекс за увеличаване на данъците за гражданите и бизнеса се очакват след назначаването на ново правителство (задължителна процедура след повторен избор на президент на Руската федерация). Така че поправките вероятно ще влязат в сила догодина.

Още: Невиждан дефицит и насочени 100% от данъците за войната: Бюджетът на Украйна

Около 14% от населението на страната (20 милиона души) имат доход над 1 милион рубли

Постъпленията от данък върху доходите на физическите лица сега се кредитират 85% в бюджетите на съставните образувания на Руската федерация и 15% в местните, но приходите от повишената ставка от 15% отиват във федералния бюджет като цел - за допълнително финансиране на лечение на деца с редки болести. Приходите от данък общ доход се разделят, както следва: 17% - към регионалните бюджети, 3% - към федералния бюджет.

Обсъжданите увеличения на данъците вероятно означават, че Кремъл се готви за продължителна война в Украйна, за която всички руснаци трябва да плащат. Военният бюджет на Русия за 2024 г. предполага, че разходите за национална отбрана и сигурност ще възлизат на 40% от разходите на федералния бюджет.

Че нещата с парите за войната в Украйна за Русия не са особено цветущи вече има явен признак: Парите в брой на Путин за войната се топят. Нови укрепления и загуби за Украйна и Русия (ВИДЕО)

Източник: "Важные истории"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа