Първият ден на Европейския съвет - караница за мигрантите и без решение за Brexit

3310
Първият ден на Европейския съвет - караница за мигрантите и без решение за Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

Първият ден на Европейския съвет приключи без ЕС да постигне съгласие по двете основни теми, заради които се събра - мигрантската криза и евентуалното излизане на Великобритания от ЕС.

По темата с бежанците градусът на напрежение се повиши заради твърдото решение на Австрия да наложи лимит на влизащите от Изток мигранти. Виена ще пуска не повече от 80 души на ден. Това накара европейският комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос да подчертае, че Австрия има задължение да разгледа и приеме всяка редовна молба за бежанско убежище. Австрийският премиер Вернер Файман обаче не се трогна и отвърна, че страната му ще разгледа само 37 500 молби за убежище. Това накара председателят на ЕП Мартин Шулц да коментира, че има "липса на солидарност и наличие на егоизъм" по въпроса с бежанците.

ЕС смъмри Австрия, че нарушава правата на мигрантите, Виена отвръща със затягане на контрола

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос изпратил писмо до правителството на Австрия, в което обвинява властите във Виена в нар...

Заради явното разделение Европейският съюз ще направи нова среща на върха с Турция за мигрантската криза в началото на март. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск след първия ден на срещата на лидерите в Брюксел, предаде БГНЕС. Туск обяви, че страните членки на ЕС са потвърдили задълженията си към Турция, поети с цел решаване на проблема с миграцията в рамките на съвместния план за действие. "Нашият план за действие е приоритетен. Длъжни сме да направим всичко възможно за успешната му реализация", отбеляза председателят на Европейския съвет.

Реализацията на плана между ЕС и Турция за преодоляване на мигрантската криза остава приоритет, потвърди на пресконференция в Брюксел и канцлерката на Германия Ангела Меркел. Според нея новата среща на ЕС ще бъде в самото начало на март. Сега турският премиер Ахмет Давутоглу не се появи в Брюксел заради атентата в Анкара от онзи ден, взел живота на близо 30 души.

Brexit

Има напредък по въпроса за избягване на "Брекзит" (излизане на Великобритания от ЕС), съобщи в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от АФП. Има обаче още много работа, според него.

Всеки бежанец струва на Германия по 1000 евро на месец

Месечните разходи на Германия за пристигналите в страната бежанци и мигранти са изчислени средно на човек по около 1000 евро на месец...

Британският премиер Дейвид Камерън е прекарал първия ден от срещата в индивидуални разговори с колегите си от другите държави в ЕС. Отношението като цяло е положително, информира BBC, макар да уточнява, че има и държави, които не подкрепят исканията на Великобритания. Двете основни са за повече власт на националните парламенти и за ограничаване на социалните права на имигрантите от други държави-членки на ЕС на британска територия.

По-рано в четвъртък Доналд Туск бе заявил, че на срещата на европейските лидери, която започна снощи и ще продължи днес (19 февруари), ще стане ясно дали Великобритания ще остане в ЕС. "Много трудните и чувствителни дискусии по британския въпрос", според него в "решаващата среща” продължават и през нощта в работни групи. Очаква се срещата да продължи като работна закуска на лидерите в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа