Първите дипломати на Румъния и Франция обсъдиха резултатите от посещението на Еманюел Макрон в Китай

2836
Първите дипломати на Румъния и Франция обсъдиха резултатите от посещението на Еманюел Макрон в Китай
Снимка: Getty Images

Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску се срещна днес в официалния салон на букурещкото летище „Хенри Коанда“ с френския си колега Катрин Колона, която го запозна с резултатите от посещението на френския президент Еманюел Макрон в Китай. Акцентът на визитата в Пекин бе агресията на Русия срещу Украйна. Самолетът на Еманюел Макрон направи техническо кацане в румънската столица на връщане от Китай.

Румънският външен министър е подчертал важността на призивите на международната общност Китай да се придържа към отговорно поведение в съответствие с качеството си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Според Богдан Ауреску е важно също така Китай да не доставя оръжие и муниции на Русия, се посочва в прессъобщение на румънското МВнР, цитирано от БТА. 

Макрон притисна Си, но китайският лидер не каза нищо за справедлив мир

Китайският президент Си Дзинпин не показа признаци за промяна на позицията си относно войната на Русия в Украйна след разговорите с фре...

Двамата първи дипломати са обсъдили положението със сигурността на фона на войната в Украйна, както и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс (Литва) през юли 2023 г.

ОЩЕ: Макрон в Гуанджоу в последния ден от визитата си в Китай 

Двамата са се съгласили колко важно е укрепването на Източния фланг на НАТО. В този контекст министрите са обсъдили повишаване на Бойната група на НАТО в Румъния, ръководена от Франция, до ниво бригада в съответствие с решенията от срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. за засилване на позициите за възпиране и отбрана по Източния фланг на Алианса.

Румънският външен министър е дал висока оценка за ролята, която играе Франция за сигурността на Румъния, като стратегически партньор на страната и като рамкова държава на Бойната група на НАТО в Румъния.

Жан-Мишел Жар ще придружава Макрон на посещението в Китай

Пионерът на електронната музика Жан-Мишел Жар ще пътува до Китай тази седмица като част от културна делегация, придружаваща френския пр...

Румънският първи дипломат е представил целите на Конференцията за сигурност в Черно море в рамките на Международната кримска платформа, на която Букурещ ще бъде домакин на 13 април заедно с украинския външен министър Дмитро Кулеба и министрите на отбраната на Румъния и Украйна.

ОЩЕ: Макрон настоява пред Си „да вразуми“ Русия 

Ауреску и Колона са обсъдили също присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Френският министър по въпросите на Европа и външните работи е подчертала твърдата подкрепа на Париж за постигането на тази цел и е уверила румънския си колега, че френската подкрепа ще продължи активно на европейско равнище и най-вече спрямо Австрия.

Ауреску и Колона са обсъдили също съвместната подкрепа за Република Молдова, която е „най-засегнатата“ държава след Украйна в резултат на руската агресия. Двамата са обсъдили подготовката на срещата на европейската политическа общност в Кишинев на 1 юни, както и четвъртата министерска среща на Платформата за подкрепа на Република Молдова, която ще се състои през есента на тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа