Пътеводител на корупцията в руската армия - какво се продава и колко струват "услугите"

5871
Пътеводител на корупцията в руската армия - какво се продава и колко струват "услугите"
Снимка: iStock

Руското военно министерство счита подкупите за "едно от най-опасните длъжностни престъпления." И все пак срещу определена сума руският военнослужещ може да получи всичко, което пожелае - ново звание, отпуск, почивни дни. Срещу пари може да се избегнат и някои наказания. 

След началото на войната в Украйна към обикновените "услуги" в Русия се появиха и нови. Сега войниците подкупват командирите, за да не попаднат в зоната на военните действия, а щабните офицери искат пари за оформяне на документи, че си ранен. 

Изданието "Верстка" показва как изглежда корупцията в руската армия. 

Още: Киев: За първи път в историята си ще преживеем зимата само със собствен добив на газ

Какво се продава

"Услугите" които се продават в руската армия са - отпуск, зачет по физическа подготовка (спомага за добавка към заплатата), воинско звание, удостоверение за категория С, даващо право за управление на камиони, избягване на наказания за ползване на телефон или пиянство. След началото на войната в Украйна наборът от "услуги" се обнови със справки за раняване, включване в списък за държавни награди за участието във войната, възможност да не се участва в бойно задание. 

Какви са цените на услугите

По данни на "Верстка" най-много корупция има сред мобилизираните и онези, които са сключили доброволно договор с руското военно министерство. 

150 000 рубли месечно струва избягването на участие в бойните действия. 50 000 рубли - изпращането в болница, а от 20 000 до 30 000 рубли отпуск, за да се прибереш у дома. 

Още: Най-големият опонент на Путин за президентските избори събра нужните подписи: Има ли шанс за победа?

40 000, за да си извън зоната на "СВО"

Мобилизираният Роман Соловьов е участвал в бойни действия в състава на щурмова група. Подразделението е отивало на друго място за изпълнение на задание и после се връщало в пункт на постоянната дислокация на частта. През юни 2023 г. групата се подготвяла за поредното задание, тогава при Соловьов дошъл командира на групата и поискал 40 000 рубли, за да не го изпраща на заданието. Войникът веднага се съгласил и превел сумата на банковата сметка на съпругата на командира. След няколко дни на мобилизирания било съобщено, че ще участва в заданието. Тогава той се обръща към ФСБ и дава показания срещу началника си.

300 000 за компенсация за раняване

Още: Поредна сериозна руска атака с дронове срещу Украйна (СНИМКИ и ВИДЕО)

Друга популярна услуга е изплащането на компенсация за раняване. В гарнизонните съдилища има 8 дела за мошеничество, свързани с този вид компенсация. Обвинените командири твърдят, че не са получавали пари.

В същото време тези, които действително са ранени във военните действия не успяват да получат обезщетението си и се налага да водят дела срещу воинската част или болницата, за да получат справката си.

2000 рубли за използване на телефон

Въпреки че на руските военни формално е забранено да използват мобилен телефон това правило непрекъснато се нарушава. Струпването на включени мобилни телефони може да разсекрети местонахождението на подразделението. 

За укриването на използване на телефон по време на военни действия под наказателна отговорност са подведени най-малко 28 военнослужещи. През март Алексей Крюков е разрешил на 11 войници да ползват телефон, като е взел от всеки по 2000 рубли.

Още: "Убиваш хора безнаказано и ти плащат": Ужасно ВИДЕО защо руснаците се бият в Украйна

1000 — 2500 за почивен ден, 40 000 за отпуск

Почивните дни и отпуските са сред най-разпространената услуга. Сумата, за която може да си купиш един или няколко почивни дни не е нараснала през военния период. В действителност преди началото на войната войниците са могли да отсъстват по няколко месеца, редовно давайки подкуп на командира. Сега няма как да ги пускат за повече дни.

"Стойността" на един ден извън воинската част варира от 1000 до 2500 рубли. Мобилизираният Александър Шах, изпълняващ длъжността командир на батарея предложил на онези, които искат да си починат около новогодишните празници да му дадат сумата от 60 000 рубли.

В последното издание на индекса за корупция на "Трансперънси Интернешънъл" Русия е 141-ва, а Украйна - 104-та, което е рекордно високо за украинците: България върви напред според индекса за корупция на Transparency International

Още: Руската армия и оръжия: Украинското разузнаване с текуща оценка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа