X
 
 

Разследващ журналист: Руски шпиони често посещават България

2567 29
Разследващ журналист: Руски шпиони често посещават България
Снимка: iStock/Guliver
Тази група е създадена през 2009 година и е съставена от най-много 35 души. Пътуват основно в страните от бившия СССР. Това обясни разследващият журналист Христо Грозев в интервю за bTV във връзка с разследването на отравянето на Емилиян Гебрев

"Ние идентифицирахме една група в руското ГРУ, която се занимава с дестабилизиращи дейности, които очевидно включват и убийства. За първи път се сблъскахме с тази група през 2016 г. Тогава в Черногорието имаше нещо като опит за държавен преврат. Тогава за първи път идентифицирахме част от тази група – стана ясно, че това са около 30 души, които пътуват с фалшиви паспорти. Оказа се, че тези хора са присъствали в Англия, когато е бил отровен Скрипал, и в България", обясни още той.

Прокуратурата изключва Емилиян Гебрев да е бил тровен заради част от наследството на КТБ

Прокуратурата официално отрече, че не дава информация на оръжейния търговец Емилиян Гебрев относно разследването за опита той да бъде у...

По думите му, "това са лица, които живеят два паралелни живота. Групата, която открихме, е създадена 2009 г. Едва 2014 г. тези хора се осмеляват да пътуват и в Западна Европа. Тяхната структура е доста сбита. Имат един шеф, който е генерал."

Според Грозев през "2014 – 2015 г. България е била често посещавана от руски шпиони. След това имаме затишие. Ние не знаем защо Русия е пратила агенти тук. Разследващите в България трябва да отговорят на този въпрос. Осем шпиони от тази група са ни посетили до началото на 2015." Част от тях присъстват в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев и при отравянето на Скрипал.

Грозев обясни още, че отровното вещество се поставяло най-често по дръжките на автомобилите. Той подозира връзка между нея и лаборатория на министерство на отбраната на Русия, но не може да се твърди, че там се създават отровите.

По думите му, едва ли "Дунарит" е причината за отравянето на Емилиян Гебрев. Той изказа хипотезата само в лично качество, като поясни, че за придобиването на "Дунарит" се заговорило само месец преди първото покушение т.е. прекалено малко време за организиране на такава операция.

Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа. Това твърди известният френски вестник Le Monde. Спо...

Грозев каза и, че има подобен на отравянето на Гебрев случай и в Швейцария. Става въпрос за руски гражданин, живеещ там. Тепърва обаче ще бъдат публикувани подробности.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Пасола е поръчал тролски вой с цел замазване на конфузното изобличаване. Тази вечер към порциона ще има и шише лосион!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Те източиха водата на перничани. Следва коремна епидемия и изолиране на града.
 • Karossel 15 Karossel преди 1 седмица Профил на трол?
  България е бъкана от руски агенти от Позитано до Камчия. Те са на всеки километър.
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Този Джурналист, порода угоено с чуждестранни пари говедо, дали пък не е възкръснал Шерлок Холмс !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Руски шпиони често посещават България,а американските шпиони просто си живеят в България.....
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ти за Боко ли намекваш или за Цвък Цвъкалото, може пък да е и оня Шебек, Плондера Квадратен Кара-Качанина ? То тези гдето лочат от американската КОПАНЯ брой нямат, не броим тези при копанята на Сорос-пията .
  : 2 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Този Льольо за Джурналист се брои, я марш да върнеш кинтите които са ти броили, ти и за кенефчия не ставаш !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ама вие сериозно ли? Къде се е чуло и видяло руснак-шпионин. Че на всичко отгоре и в България. Ами ние сами си сваляме гащите! Защо са ни шпиони?
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Всичко е ясно - що е руснак е шпионин, а аз викам, че що е американец е ТЕРОРИСТ! Арестувайте шпионите и терористите до един!
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Тo тук дa ce cкъcaш дa шпиoнирaш "ceкрeтитe" нa Б-я Хaхaхa Нaй-гoУEмaтa тaйнa, кoй изпи вoдaтa Cтудeнa Хaхaхaa ГoУeми cмe, щe ce дигнaт вeликитe руcнaци дa ни шпиoнирaт кoй изпуcкaл нaй-мнoгo гaзoвe пo кoлeдa в крaвaрcкaтa кoлoнийкa c пoд 1млн. ocтaнaли грaждaни, кoитo мизeрcтвaт в духoвнa, интeлeктуaлнa и мaтeриaлнa нищeтa.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Фантастичните истории на Ицо Грозев. Този едно време разправяше, че извънземни редовно посещавали България.
  : 6 !
 • Според джурналистчето.. 9.2 Според джурналистчето.. преди 1 седмица Профил на трол?
  "Шпиoнитe пocтaвяли oтрoвa пo дръжкитe нa aвтoмoбилитe нa жeртвитe." Даа, ама.. Aмa aз cъм хитър - купих cи кoмби и вeчe влизaм прeз бaгажникa!
  : 4 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Интeрвютo пo БТВ бeшe пълнo c биceри oт типa нa: Ниe знaeм caмo зa нeуcпeшнитe oпити зa oтрaвянe, зa уcпeшнитe нe мoжeм дa знaeм; Имa вeрoятнocт... мнoгo e възмoжнo, труднo e дa ce дoкaжe, зaщoтo ca пътувaли из Eврoпa пoд чуждa caмoличнocт, имaли ca бaзa в Aлпитe пoд прeдлoг чe тaм ca нa пoчивкa... A бe, cтрaшнo убeдитeлeн бeшe, oщe пoвeчe чe дaннитe ca cъбирaни oт интeрнeт и пo cпeциaлнo Туитър.
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ха ха ха, сега остава Грозев да ги изреди шпионите и поименно.
  : 4 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Пак ли,писна ми вече от лъжи и провокации,докато страната се граби...ни занимават с измислиците на платени лица.
  : 4 !
Нагоре
Последно в Актуално