Русия е "директна заплаха": НАТО се разширява - ще се защитава с повече военни, оръжия и бойна техника в Европа

5243
Русия е "директна заплаха": НАТО се разширява - ще се защитава с повече военни, оръжия и бойна техника в Европа
Снимка: Президентство

Лидерите на държавите-членки на НАТО одобриха новата стратегическа концепция, от която ще се ръководи пакта през следващите 10 години. В нея Русия е най-пряката заплаха за сигурността на съюзниците. Официално бяха отправени и покани за членство на Финландия и Швеция. Президентът Румен Радев е начело на българската делегация а срещата на върха в испанската столица Мадрид.

Последната концепция на НАТО е от 2010 година и тогава тероризмът беше основната заплаха. Сега:

"Русия е най-значимата и пряка заплаха за нашата сигурността. В настоящата концепция Китай не е споменат с една дума, а е записано, че водената от Пекин политика на принуда е предизвикателство за интересите, ценностите и сигурността на НАТО", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Официално: НАТО покани Швеция и Финландия да станат членки на Алианса

НАТО официално покани Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса. Това стана ясно от изявление на държавните и правителствените р...

С новата концепция Алиансът се връща към същността си - да защитава суверенитета, сигурността и териториалната цялост на членовете, заяви президентът Румен Радев.

"Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да гарантират, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обхват"

В концепцията е заложена фундаментална промяна в способностите за отбрана и възпиране. Силите за бързо реагиране се увеличават от 40 000 на 300 000 войници, а многонационалните бойни групи ще бъдат засилени до състав на бригади, които ще отговарят за защитата на конкретна територия.

"За първи път от Студената война се изготвят планове за сили с предварително назначение", каза Столтенберг.

Зеленски към НАТО: Русия няма да спре войната - Молдова, Прибалтика и Полша са следващите

"Нима Украйна не плати достатъчно, за да се присъедини към НАТО?" – това попита Володимир Зеленски във видеообръщение към лидерит...

"На тази среща само ще разгледаме на високо политическо ниво потенциала за нарастване на многонационалните бойни групи до ранг на бригада, но реалните оперативни решения за този подход тепърва предстои да се разглеждат на военно-политическо ниво", обясни Румен Радев.

Срещата в Мадрид ще остане в историята с поканата за присъединяване на две нови – членки, които само до преди няколко месеца се гордееха със своята неутралност.

"Решението да поканим Финландия и Швеция да станат членове показва, че вратите на НАТО остават отворени, показва, че президентът Путин не успя да затвори вратата на НАТО", каза Столтенберг. 

ОЩЕ: Путин: Финландия и Швеция могат да се присъединят към каквото искат

След Мадрид започва процесът на ратификация на разширяването на пакта във всички 30 парламента. Лидерите договориха още и пакет от помощ за Украйна за справяне с руската агресия и за преход от съветско военно оборудване към натовско.

Байдън обяви колко допълнително войници и оръжие разполага в Европа

САЩ ще увеличат силите на НАТО в Европа. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, който е на срещата на върха на трансатлант...

А американският президент Джо Байдън обяви: "Съединените щати увеличават военното присъствие в Европа, за да отговорим на настоящите заплахи".

Съединените щати откриват постоянна щаб-квартира в Полша, увеличава се военноморското присъствие и в Испания разрушителите от 4 стават 6. Вашингтон разполага допълнителна ротационна бригада в Румъния, състояща се от 3000 войници и още 2000 души военен персонал. Съединените щати ще изпратят и две допълнителни ескадрили Ф-35 във Великобритания, допълнителна военна мощ ще бъде изпратена и в Германия и Италия.

Съюзниците препотвърдиха и ангажимента от 2014 година да отделят 2% от БВП за отбрана. 9 държави или са достигнали, или са над този праг, 19 са обещали да го стигнат до 2024-та.

Великобритания има готовност да изпрати допълнително 1 000 войници и един от новите си самолетоносачи за защитата на източното крило на НАТО, заяви министърът на отбраната на Острова Бен Уолъс.

Джонсън зове съюзниците от НАТО да увеличат военните си разходи

Британският министър-председател Борис Джонсън ще призове съюзниците си от НАТО на срещата на върха в Мадрид да увеличат разходите си з...

Силите са предвидени за защитата на Естония, където Великобритания вече разполага с 1 700 души военен персонал, но те по принцип ще бъдат базирани на британска територия засега и готови да бъдат прехвърлени в балтийската държава, ако това се наложи.

Новият британски ангажимент е част от обновените европейски отбранителни сили на НАТО, които ще възлизат на 300 хиляди на целия континент. Те ще бъдат в повишена бойна готовност в случай, че Русия заплаши с военно нападение някой от членовете на блока.

Бен Уолъс посочи на срещата на НАТО в Мадрид, че съществена част от ангажимента на Великобритания ще бъде към военноморските сили. Бруиутанската страна разполага с два самолетоносача - "Queen Elizabeth" и "Prince of Wales" със съпровождащи флоти от бойни кораби, като един от тях ще бъде на разположение на НАТО на ротационен принцип.

На практика осемте отбранителни бойни групи на НАТО са базирани в осем държави от Естония до България, като техният размер вече отговаря на бригада - пряк отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Бен Уолъс иска да бъдат заделени 2,5% от брутния вътрешен продукт за нуждите на отбраната. По този въпрос той има известни разногласия с премиера Борис Джонсън. На въпроси на журналисти по този повод и двамата избягнаха да дадат конкретни отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровска област, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа