Русия и САЩ са съгласни, че украинската криза трябва да се реши с политика

10390
Русия и САЩ са съгласни, че украинската криза трябва да се реши с политика
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия няма да бъде принудена да отстъпи от националните си интереси, а санкциите са задънена улица. Това заявиха от Външното министерство в Москва след днешните преговори в Сочи между Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде БГНЕС.

"Сергей Лавров акцентира, че не на нас лежи отговорността за сегашната криза в отношенията с Вашингтон, заявиха още в министерството. Русия е готова за конструктивно взаимодействие със САЩ,... но сътрудничеството е възможно само на честна и равноправна основа, без опити за диктат и принуда", казаха в министерството.

Относно украинската криза Лавров и Кери отбелязаха безалтернативността на политическото й регулиране. От руската страна бе подчертана необходимостта от "пълното изпълнение на Минските договорености от 12 февруари, включително от установяване на устойчив и пряк диалог на Киев с Донецк и Луганск". Москва смята също, че задължително условие за стабилен и траен мир в Украйна е извършването там на пълноценна конституционна реформа", убедени са в министерството.

От своя страна на срещата с Путин Кери посочи, че американските и европейските санкции срещу Москва заради Украйна могат да бъдат вдигнати, ако напълно бъдат реализирани Минските договорености.

Състоя се и размяна на мнения по въпросите на Близкия изток, констатирана бе необходимостта да продължат усилията за установяване на мащабен политически диалог между Дамаск и опозицията.

Особено вниманието е било отделено на заплахите от терористичната групировка "Ислямска държава". Сергей Лавров отново подчерта важността на отказа от двойните стандарти спрямо терористите.

Немцов разкрил смъртта на 70 руски военнослужещи в боевете при Дебалцево

В боевете при Дебалцево в Донецката област в периода януари-февруари 2015 г. са загинали най-малко 70 руски военнослужещи, 17 от които ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа