Русия и Украйна се разбраха за формата на хуманитарните коридори

6286
Русия и Украйна се разбраха за формата на хуманитарните коридори
Снимка: принтскрийн / LBTV / YouTube

Министерствата на отбраната на Русия и Украйна договориха формата на режима за поддържане на хуманитарни коридори за изход на цивилното население, както и евентуално прекратяване на военните действия в този сектор. Това заяви помощникът на руския президент Владимир Медински, цитиран от РИА Новости.

„Основният въпрос, който беше решен днес, е спасяването на хората, цивилните, които се озоваха в зоната на военни сблъсъци“, заяви Медински.

Според него това е значителен напредък.

Помощникът на президента отбеляза, че страните са обсъдили подробно и трите блока въпроси - военни, международни и хуманитарни, както и "бъдещото политическо уреждане на конфликта". Според Медински позициите на страните са ясни, изписани точка по точка, а по някои от тях е намерено взаимно разбирателство.

От своя страна ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцки заявил пред репортери, че военните ведомства тепърва ще определят механиката на функционирането на хуманитарните коридори.

"Но все пак сега имаме какво да отговорим на десетки хора, чиито деца, роднини, родители в момента се намират в опасните зони на територията на Украйна. Мисля, че в близко бъдеще ще им бъде дадена възможност безопасно да напуснат тези зони", добавил той.

Според Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, в близко време Москва и Киев ще организират специални комуникационни канали за организиране на хуманитарни коридори в местата, където ще се спазва прекратяване на огъня. По думите му ще може да се доставят и лекарства и храна до местата на най-ожесточените битки.

„Разбрахме се да продължим работата в третия кръг възможно най-скоро“, заявил Подоляк.

Днес в Брестка област на Беларус се състоя вторият кръг от преговори между Русия и Украйна, който започна с ръкуване между участниците от двете страни.

Първият кръг се състоя по-рано тази седмица в Гомелска област, след което участниците се върнаха за консултации в столиците си.

Нов кръг

В близко бъдеще ще се проведе трета среща, която може да се проведе отново на територията на Беларус. Както уточнил Подоляк, тя ще бъде организирана в началото на следващата седмица, съобщава ТАСС.

Въз основа на резултатите от третия тур, според Леонид Слуцки, ръководител на комисията по международни въпроси на Държавната дума, могат да бъдат постигнати споразумения, които ще трябва да бъдат скрепени на най-високо ниво и ратифицирани в парламента. Депутатът обаче направил уточнение, че за съгласуване на „политическата част“ може да са необходими не една, а няколко срещи.

Фонови изявления

Малко преди приключването на преговорите президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски са направили публични изявления.

Путин заявил на заседание на Съвета за сигурност на Руската федерация, че руската операция протича по план и „в стриктно съответствие с графика“ и „всички възложени задачи“ се изпълняват успешно. Той подчертал мъжеството и героизма на нейните участници и обявил допълнителни плащания: семействата на загиналите войници ще получат по 5 милиона рубли над полагащото се според действащото законодателство, а ранените - по 3 милиона.

Зеленски повторил в интервю за чуждестранни медии, че е готов да обсъди „всички въпроси“ с Путин, включително проблемите със статута на руския език в Украйна и статута на републиките в Донбас. В същото време той се обърнал към Съединените щати и Европейския съюз с призив да обявят въздушното пространство на страната за зона, забранена за полети, или да предоставят на украинците авиация, а също така предложил включването на турския президент Тайип Ердоган и германския канцлер Олаф Шолц сред бъдещите гаранти за сигурността на Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа