Русия наказва със затвор отказалите да се бият в Украйна войници

11704
Русия наказва със затвор отказалите да се бият в Украйна войници
Снимка: Getty Images

Стотици руски войници са избягали от сраженията в Украйна или са отказали да участват в тях в ранните етапи на войната. Това става ясно от военни укази, цитирани от The Wall Street Journal, както и от самите обвинени войници и адвокатите, които ги защитават.

Военни анализатори и украински официални лица твърдят, че разбунтувалите се войници са много повече.

Осъдиха двама руски войници, обстрелвали училище край Харков

Двамата руски войници, които на 26 май признаха вина за извършване на военни престъпления на територията на Харковска област, получиха ...

Руската армия се препъна сериозно в началото на инвазията си в Украйна - претърпя хиляди жертви и загуби около една четвърт от разположената военна техника, заяви през април високопоставен служител на Пентагона. Дезертьорството и неподчинението сред войниците, служителите на Министерството на вътрешните работи и членовете на Националната гвардия задълбочават проблемите.

Дезертьорството поставя руските власти в затруднение как да накажат тези, които отказват да служат на Путин, без да привлекат повече внимание към проблема, смятат експерти по отбрана. Руската армия изпитва недостиг на личен състав и търси новобранци, които да помогнат за промяна на ситуацията в Украйна.

Досега наказанията се ограничаваха предимно до официално уволнение от служба. Тъй като Русия не е обявила официално война на Украйна (б.а. – продължава да я нарича „военна операция“), има и малко правни основания за наказателни обвинения срещу тези, които отказват да служат в чужбина - смята адвокат и бивш помощник на военния прокурор, който защитава войници, уволнени за неподчинение.

"Толкова много хора не искат да се бият", казва Михаил Беняш, руски адвокат, който представлява дузина членове на Националната гвардия - вътрешна военна сила, която потушава протестите в Русия. Беняш помага на войници, които обжалват уволненията си, след като са отказали да изпълнят заповедта за влизане в Украйна през февруари. Членовете на гвардията са изпратени в Украйна, за да патрулират по улиците и да потушават бунтове в окупираните райони.

24-годишният руски войник Алберт Сахибгареев е получил заповед да замине за Белгородска област в Русия на 8 февруари за военни учения, споделя той пред WSJ. След като на 21 февруари президентът Владимир Путин произнася реч, в която отхвърля правото на Украйна да бъде самостоятелна държава, на повечето войници в базата са им конфискувани телефоните и им е наредено да сложат бронежилетки. Те са разтоварвали снаряди и боеприпаси от камиони от съветската епоха, но не са знаели какво ще последва, твърди Сахибгареев.

Западната артилерия обръща войната в Украйна заради обсега си

"Артилерийската пот спасява кръвта на пехотата". Не напразно украинските военни често изричат тази поговорка. Изминаха седмици, откакт...

Около разсъмване на 24 февруари той е събуден от близък артилерийски огън. Два снаряда паднали на километър и половина от казармата му от руската страна на границата. Военни хеликоптери и други самолети прелетели над главите им и се отправяли към битката. Сахибгареев казва, че е научил за случващото се едва след като скришом е попаднал на заглавие на новина в Telegram: "Русия нахлува в Украйна". Той се уплашил, избягал от военната база и се скрил.

"Никой от нас не искаше тази война", казва войникът. Майка му, Галина Сахибгареева, споделя, че синът ѝ се записал в армията от патриотизъм и защото е имало малко други възможности за кариера в малкия им град в руския регион Уфа, разположен на около 700 мили източно от Москва. Военната кариера е шансът му да изгради собствен живот. "Отгледах висок, атлетичен син и го отдадох за защитата на страната", казва тя.

Адвокатът Беняш заявява, че в рамките на няколко дни след публикуването на 24 март на делата му в Националната гвардия, повече от 1000 военнослужещи и служители на Министерството на вътрешните работи, което контролира полицейската дейност в Русия, са потърсили правна помощ. Много от тях са се противопоставили на заповедите да влязат в Украйна за участие в бойни действия или за да потушат протести в градове, окупирани от руските сили.

На 17 март руската правозащитна група "Агора" откри канал в Telegram, в който военнослужещите и техните роднини могат да потърсят правна помощ за отказ от заповеди. Директорът на групата Павел Чиков заяви, че през следващите 10 дни са ги потърсили 721 членове на армията и силите за сигурност.

Според копие на документа, предоставено на WSJ, с военна заповед от 4 март, подписана от командир на руска база, се разпорежда уволнението на няколкостотин военнослужещи. Причината – те са отказали да изпълняват заповеди по време на служба в близост до границата с Украйна. Не е ясно дали на бившите войници са наложени допълнителни наказания.

Разузнавателни източници от САЩ: Имало е опит за атентат срещу Путин през март

Здравословното състояние на руския президент Владимир Путин продължава да е обект на широки дискусии в администрацията на Джо Байдън. В...

Друг документ, до който американският вестник има достъп, е подписан от съдия във военния съд в град Налчик и датира от 25 май. Той отхвърля жалбата на 115 членове на Националната гвардия на Русия, които са били уволнени от служба заради отказ да влязат в Украйна в края на февруари и началото на март.

Руският закон предвижда наказания до 10 години затвор за военнослужещи, които изоставят задълженията си. Дезертьорите могат да бъдат освободени от наказателна отговорност, ако докажат, че са действали под огромен натиск или са имали лични проблеми, които са ги накарали да избягат. Военнослужещите също така имат право да откажат да изпълнят заповед, която смятат за незаконна.

Наказанията за отказ от изпълнение на заповеди в рамките на това, което Путин нарича "специална военна операция" в Украйна, досега се ограничаваха до уволнение на войници без изплащане на заплати или до отнемане на специални ипотечни планове и други служебни привилегии. "Ако раздухва тези случаи, правителството неволно ще засили мащабите на дезертьорството, които са малки в процентно изражение, но ще продължат да нарастват", казва Павел Лузин, експерт по отбрана от Москва.

В съобщение, отпечатано върху военната карта на един от уволнените руски войници, се казва: "Склонен към измяна, измама и нечестност. Отказал да участва в специалната военна операция“. Това се вижда от снимка, публикувана миналия месец от адвоката на войниците Максим Гребенюк.

Транскрипции от два аудиофайла, за които се твърди, че са записани от войници, и които бяха публикувани на 22 април от руското независимо издание Mediazona, документират случаи на войници, които отказват да изпълняват заповеди. "Не можете да не отидете", казва командир на база в един от записите. "Ако не отидеш там, ще прекараш 15 години в затвора“.

100 дни война: Какво постигнаха Русия и Украйна?

Днес, 3 юни, отбелязваме ден номер 100 от войната в Украйна. Дори президентът на Беларус Александър Лукашенко вече заяви, че бойните де...

Войникът казва, че е разговарял с адвокати, които са му споделили, че не рискува да отиде в затвора заради отказа си да се бие в Украйна. "Доведете адвокатите си тук", отговаря командирът. "Ще си поговорим с тях“.

Западните разузнавателни агенции твърдят, че има множество доказателства за хаос и безредие сред руските сили в Украйна. Миналия месец високопоставен служител от отбраната на САЩ заяви пред репортери, че руските "офицери от среден ранг на различни нива или са отказали да изпълняват заповеди, или не ги изпълняват със същата степен на усърдие, с която бихте очаквали един офицер да ги изпълнява".

По време на Първата чеченска война от 1994 г. до 1996 г. хиляди руски войници дезертират, след като са изпратени да се бият в планините на Кавказ – в повечето случаи с малко повече от месец обучение. Впоследствие Москва наложи по-строги наказания за дезертьорство, включително максималната присъда от 10 години затвор. Путин превърна обновяването на армията в свой приоритет, след като инвазията на страната в Грузия през 2008 г. разкри недостатъци в оборудването и обучението.

Ниското заплащане, корупцията и преследването на новите военнослужещи в Русия продължават да подкопават морала, се посочва в доклад от април на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (б.а. - международна мрежа от разследващи журналисти).

Адвокатите, които защитават руските дезертьори, както и журналистите, които отразяват случаите, също са застрашени. На 13 април Беняш е обвинен в "дискредитиране на въоръжените сили на Русия" за изявления, направени във видеоклип в YouTube, публикуван в първите дни на войната. По-късно делото е прекратено.

Британското разузнаване: Русия ще поеме пълен контрол над Донбас до 2 седмици

Русия постига бавни тактически успехи в източния украински регион Донбас, като контролира над 90% от Луганска област. Силите на Москва ...

В същия ден, в който на Беняш са му повдигнати обвинения, беше арестуван Михаил Афанасиев. Той е журналист, който бе публикувал статия за 11 национални гвардейци в региона Хакасия в Сибир, които отказаха да влязат в Украйна. Афанасиев е обвинен в разпространяване на "фалшиви новини" за руските военни.

"През целия си живот се борих за правото си да бъда журналист и да казвам истината", каза той преди ареста си. Очакват го 10 години затвор.

Що се отнася до Сахибгареев, военните прокурори в крайна сметка се свързват с него и с майка му по телефона и го убеждават да се върне на служба. Разрешават му да бъде преместен в друга база, далеч от фронтовата линия.

Адвокатът на Сахибгареев - Алмаз Набиев, заяви, че колкото по-дълго войникът се е съпротивлявал, толкова по-сериозни обвинения срещу себе си е рискувал. Властите сега очакват резултатите от медицинския преглед на Сахибгареев. Те могат да го обявят за негоден за служба или да решат да повдигнат обвинение за дезертьорство.

Беняш каза, че много войници, които отказват да отидат в Украйна, смятат, че е по-добре да рискуват наказателно дело, отколкото живота си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com