Русия няма да спира доставките на газ, засега

18215
Русия няма да спира доставките на газ,  засега
Снимка: Getty Images

Руската федерация и Украйна се договориха да не се прекъсват доставките на газ, да не се обръщат към Стокхолмския съд и да не се преминава към система за предплащане до следващата тристранна среща на ръководителите на енергийните ведомства на Русия, Украйна и ЕС.

Такава може да се проведе до края на следващата седмица. "Двете страни се договориха, че нито едната, нито другата ще отиде в Стокхолмския арбитраж", каза след края на четвъртия рунд от тристранните преговори в Брюксел, ръководителят на "Газпром" Алексей Милер. По думите му дата за следваща тристранна среща не е определена, но страните са готови за преговори в случай на необходимост. Тя ще зависи от погасяването на дълга на Украйна за ноември, декември 2013 г. по цена 385 долара за хиляда куб. м., както и преводи от 500 млн. долара за април-май в рамките на постигнатите на 30 май договорености в Берлин.

Ръководителят на "Газпром" добави, че Русия и Европейската комисия са с единна позиция по въпроса за дълга, който трябва да бъде погасен. На свой ред министърът на енергетиката на Русия Александър Новак изказа мнение, че Украйна с голяма вероятност ще изплати до края на седмицата дълга за газа за ноември-декември - 1,451 млрд. долара.

Изненади в окончателния състав на Русия за Световното

Селекционерът Фабио Капело обяви окончателната група на руския национален отбор по футбол за предстоящото световното първенство в Брази...

Милер не изключва въвеждането на режим на предплащане за газа за Украйна за дата, по-късно от 9 юни. Според него, въвеждането на срок за авансово плащане може да бъде отложено в случай, че "на масата за преговори останат несъществени въпроси и съществените - бъдат решени."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа