Русия: Решението на САЩ за изпращане на войски в Европа е разрушително

6986
Русия: Решението на САЩ за изпращане на войски в Европа е разрушително
Снимка: Getty Images

Решението на Вашингтон да разположи войски в Европа е разрушителна стъпка, която увеличава военното напрежение, каза пред Интерфакс руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

"Разрушителни стъпки, които не са оправдани от никого - те повишават военното напрежение и стесняват полето за политически решения", заяви руският дипломат, коментирайки решението на САЩ за изпращане на войски в Европа.

Белия дом: Вече не твърдим, че инвазията на Русия срещу Украйна е неизбежна

Американските власти вече не използват термина "неизбежно" за евентуална "инвазия" в Украйна. Това каза пред репортери говорителката на...

Според Грушко тази стъпка ще зарадва властите в Киев, тъй като ще им даде възможност „да продължат безнаказано да саботират споразуменията от Минск“.

Припомняме, че вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви, че командването на САЩ временно разполага допълнителни сили в Германия, Полша и Румъния, което се налага заради обострянето на ситуацията в Европа и действията на Русия близо до границата с Украйна. По думите му „в близките дни 1000 войници, разположени в момента в Германия, ще бъдат преместени в Румъния", където ще се присъединят към намиращите се вече там 900 американски войници. В допълнение към това, още приблизително 2000 войници ще бъдат прехвърлени през следващите дни от Форт Браг, Северна Каролина, към Полша и Германия.

Това е отделно от привеждането в състояние на тревога и готовността за бързо прехвърляне на 8500 американски военнослужещи към стария континент, което обяви Министерството на отбраната на САЩ преди близо две седмици.

Франция от своя страна също обяви, че е готова да изпрати няколкостотин свои войници в Румъния като част от евентуално разполагане на НАТО.

САЩ изпращат 3000 допълнителни войници в Източна Европа заради кризата с Украйна

САЩ разполагат 3000 войници в Източна Европа на фона на напрежението заради натрупването на руска армия по границите с Украйна, съобщи ...

Изпращането на военна сила в Европа от страна на САЩ бе коментирано днес като поредното обективно доказателство, че Русия има от която да се тревожи. "Разгръщането на американски войски в Европа е доказателство, че Русия има причина за безпокойство", бяха думите на говорителя на руския президент Дмитрий Песков пред CNN.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес след среща с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски, че НАТО става свидетел на най-голямото натрупване на руски сили в Беларус след Студената война, включително с най-новите видове оръжия. Той призова Руската федерация към деескалация на напрежението, предаде ТАСС.

"През последните няколко дни видяхме значително движение на руски [военни] сили в Беларус. Това е най-голямото разполагане на руски сили там след Студената война, с очаквано участие от 30 000 бойни единици, специални части, най-новите изтребители, включително Су-35, ракетни комплекси с двойно предназначение "Искандер" и системи за противовъздушна отбрана С-400. Тоест виждаме широка гама от най-новите руски оръжия. Всичко това се случва паралелно с годишните учения на руските ядрени сили, които се очакват този месец“, каза Столтенберг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа