Русия се цели в три европейски държави, за да блокира санкциите на ЕС

26607
Русия се цели в три европейски държави, за да блокира санкциите на ЕС

Русия вече действа на три фронта в ЕС, за да предотврати подновяване и разширяване на европейските санкции срещу себе си, пише EUobserver.

Според авторитетното издание Москва лобира пред Унгария, Кипър и Италия да наложат вето върху удължаване на санкциите. Става въпрос за забраните, наложени от ЕС върху бившия украински президент Виктор Янукович – замразяване на активите му на европейска територия, както и забраната за пътуване в ЕС на редица руски граждани заради присъединяването на Крим към Руската федерация. Ограниченията за Янукович изтичат през март догодина, а за визите на руски официални лица заради Крим – през април. Най-болезнените за Кремъл санкции – тези върху операциите на руските банки и в енергийния сектор, главно заради оборудването за петролни компании, изтичат през юли.

Медведев се загрижи колко милиарди ще изпусне икономиката на ЕС заради санкциите

Руският премиер Дмитрий Медведев оцени на 90 милиарда евро за две години потенциалните загуби за европейската икономика от западните ...

За да има подновяване на всички тези санкции, страните-членки на ЕС трябва да са единодушни в решението си. Източник от Брюксел твърди, че руската дипломация се цели в Будапеща, Никозия и Рим, за да не се стига до единодушие. „Вече няколко страни-членки искат по-широк дебат върху санкциите за Русия”, признава дипломатът, чието име остава скрито. Има и слухове, че Москва търси дори подкрепата на Берлин по въпроса.

Според оценки в Брюксел, Италия, Гърция и Словакия вече са готови да подкрепят частично вдигане на санкциите срещу Русия. Чехия също клони в тази насока. Великобритания, прибалтийските държави, Швеция и Полша са най-твърди в позицията си да няма отстъпление пред Русия.

В момента ЕС и САЩ вече работят върху нова порция санкции заради Крим. ЕК вече предложи забрана на търговската дейност на европейски фирми на територията на Кримския полуостров, като се набляга най-вече върху транспортния и инфраструктурния сектор. Като цяло има съгласие, твърди източник от Брюксел, но някои държави искат да се махнат „някои изключения”. „Дяволът е в детайлите”, казва дипломатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа