Русия тихичко прави нова мобилизация с повече пари, НАТО няма данни

2942
Русия тихичко прави нова мобилизация с повече пари, НАТО няма данни
Снимка: Getty Images

Втора вълна на мобилизация в Русия вече има. Това пише известният руски телеграм канал "Можем обяснить", като се позовава на информация в затворената телеграм група "Русия против мобилизацията".

Основното твърдение – в Москва са започнали да пращат електронни призовки и така се прикрива процесът като обществена видимост. В групата "Русия против мобилизацията" има правни съвети как законно да не се влиза в руската армия, както и какъв е броят на руските военни жертви в Украйна, пише още "Можем обяснить".

Още: Зеленски: Русия се готви да мобилизира още 300 000 войници до юни (ВИДЕО)

НАТО няма данни за нова голяма руска мобилизация

Същевременно, пред руското издание "Важни истории" високопоставен източник от НАТО е заявил, че Алиансът не вижда подготовка за мащабна мобилизация в Русия. "Путин се опитва да отложи всяка мащабна мобилизация. В момента той има много други проблеми вътре в страната, които решава, и трябва да продължи и след изборите, от негова гледна точка, да демонстрира сила и увереност", е казал източникът.

Засега оценката на НАТО е, че Кремъл иска да се ограничи до редовния набор в армията. Освен всичко друго, Русия няма достатъчно оръжие и боеприпаси за мащабна офанзива – затова и Алиансът прави преценка, че руската армия ще продължи с досегашната си тактика на атаки, целящи изтощаване на украинската армия, които да доведат до голям пробив някъде: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Официално, руското военно министерство твърди, че над 800 жители на Московска област са подписали военни договори през последната седмица и половина и че над 4500 жители на Московска област са подписали договори от началото на 2024 г., в сравнение с 14 000 жители на Московска област, за които руските власти твърдят, че са подписали договори през цялата 2023 г. По подобен начин руското военно министерство твърди, че над 500 жители на Владивосток са подписали договори с руската армия през последната седмица и половина и че над 2600 жители на Владивосток са подписали договори от началото на 2024 г., в сравнение с 9000 през цялата 2023 г. Руското военно министерство допълнително казва, че над 450 жители на Санкт Петербург са подписали руски военни договори през последната седмица и половина.

Повече пари, за да влезеш в руската армия

"Можем обяснить" обобщава, че от началото на годината най-малко 11 региона са увеличили плащанията при сключване на договор за професионална военна служба в Русия, според доклади на регионалните власти. Тези плащания са в допълнение към федералните 195 000 рубли възнаграждение.

Властите на Ростовска област обещават 700 000 рубли за сключване на договор от 1 април - вместо 500 000, както беше преди. За тези, които са се записали в батальона на Ростовска област, който се формира в момента, плащането ще бъде 1 000 000 рубли. И като се вземе предвид федералната надбавка, новобранец ще (трябва да) получава 1,2 милиона рубли - с тези пари може да си купи евтин апартамент.

Властите на Краснодарския край удвоиха плащането от 1 април - 1 000 000 рубли за подписване на договор. Това е вече третото увеличение от началото на 2024 г.

Размерът на еднократната премия за подписване на договор беше удвоен в Иркутска област - от 200 000 на 400 000 рубли.

Властите в Нижни Новгород увеличиха еднократната премия за влизане в армията с професионален договор до 500 000 рубли. Подобна сума се предлага на военнослужещите по договор в Астраханска област от 1 март. През февруари местните власти вече повишиха регионалното плащане от 150 000 на 250 000, но сега те също удвояват ставката.

Властите в Смоленск увеличиха еднократната премия от 200 000 на 255 000 рубли. Еднократното плащане също беше повишено от 305 000 на 400 000 рубли в Татарстан, но само за тези, които са успели да подпишат договор преди 25 март.

През февруари еднократните регионални плащания за новобранци-професионалисти в руската армия бяха увеличени в Брянска област (от 200 000 на 400 000 рубли), а през януари в Челябинска (от 75 000 на 225 000 рубли) и Новосибирска област (от 100 000 на 205 000 рубли).

Плащанията на престъпниците, които решат да се бият, се увеличават от 400 000 на 450 000, твърди политическият затворник Иля Яшин.

Путин подписа указа за пролетния военен набор: Колко хиляди руснаци ще бъдат мобилизирани?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа