Русия: Все още няма визи за САЩ за посещението на Лавров в ООН

4120
Русия: Все още няма визи за САЩ за посещението на Лавров в ООН
Снимка: Getty Images

Русия е поискала 56 визи от САЩ, за да може руският външен министър Сергей Лавров и неговата делегация да пътуват до Ню Йорк за годишната среща на световните лидери в ООН този месец, но досега не е получила нито една, предаде БГНЕС.

В писмо до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, видяно от "Ройтерс", посланикът на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че това е "тревожно", тъй като през последните няколко месеца Вашингтон "постоянно отказва да издаде входни визи" на редица руски делегати за други събития в ООН.

Съединените щати се отнасят сериозно към задълженията си като страна домакин на ООН, заяви говорител на Държавния департамент, като добави, че визовите досиета са конфиденциални според американското законодателство, така че не може да коментира отделни случаи.

Лавров заплаши Молдова с война в случай на заплаха за руските военни в Приднестровието

Всякакви действия на Молдова, насочени към подкопаване на заплахата за сигурността на руските войски в Приднестровието, ще се разглежда...

Съгласно "споразумението за седалището" на ООН от 1947 г. Съединените щати по принцип са длъжни да разрешават достъп до ООН на чуждестранни дипломати. Но Вашингтон заявява, че може да откаже визи по причини, свързани със "сигурността, тероризма и външната политика".

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

"Всяка година обработваме стотици визи за делегати от Руската федерация на събития в ООН", заяви говорителят на Държавния департамент, като добави, че заявленията трябва да се подават възможно най-рано, за да се гарантира навременното им обработване.

"Това е особено важно поради необоснованите действия на Русия срещу посолството ни в Русия, включително принудителното уволнение на местни служители и служители от трети страни, които силно ограничиха персонала ни и следователно капацитета ни да обработваме визи", заяви говорителят. Небензя заяви, че необходимите заявления са били подадени в посолството на САЩ в Москва. 

Съединените щати отдавна са ограничили руските дипломати в ООН и гостуващите руски делегации да пътуват на повече от 40 км от Ню Йорк без предварителното одобрение на Вашингтон. 

Лавров: Русия е готова да обсъди размяна на затворници със САЩ

Русия е готова да обсъди размяната на затворници със САЩ по дипломатически канал, договорен от двете страни. Това заяви руският външен ...

През февруари Вашингтон наложи санкции на Лавров, обвинявайки го, че е "пряко отговорен за непровокираното и незаконно по-нататъшно нахлуване на Русия в Украйна". Санкциите замразяват всички активи, които Лавров може да има в САЩ, и като цяло забраняват на американците да контактуват с него.

56-те визи, поискани от Москва, включват предварителен екип от дипломати, които да се подготвят за пристигането на Лавров и неговата делегация за срещата на високо равнище на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, която започва на 20 септември. Небензя добави, че все още не са издадени американски визи на журналистите, придружаващи Лавров и екипажа на самолета, съобщи "Ройтерс".

В писмото си до Гутериш Небензя цитира някои неотдавнашни визови проблеми, като посочва, че министърът на вътрешните работи на Русия Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за срещата на върха на началниците на полицейските служби на ООН тази седмица.

Той заяви, че представители на руските правоприлагащи органи също не са могли да присъстват на събитие на ООН тази седмица, посветено на противодействието на използването на информационни и комуникационни технологии за престъпни цели.

"Бихме искали да Ви помолим още веднъж да подчертаете пред властите на Съединените щати, че те трябва незабавно да издадат исканите визи за всички руски делегати и придружаващи ги лица, включително руски журналисти", пише Небензя до Гутериш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа