Русия атакува ключов за Украйна експортен маршрут по Дунав - на метри от Румъния (СНИМКИ)

4041
Русия атакува ключов за Украйна експортен маршрут по Дунав - на метри от Румъния (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

В понеделник Русия унищожи украински складове за зърно на река Дунав и рани 7 души при атака с дрон. Така Москва разшири зоната на въздушните си удари, които започна миналата седмица, след като се оттегли от зърнената сделка в Черно море.

Преди седмица нападенията бяха насочени предимно към пристанището на Одеса, а преди разсъмване на 24 юли удари бяха нанесени по украинска инфраструктура по реката - алтернативен маршрут за износ, който е жизненоважен за Киев след провала на Черноморската инициатива.

Арестуваха мъж, снимал щетите по сградата на военното министерство след атаката с дронове в Москва (СНИМКИ)

Полицията в Москва задържа мъж, който няколко минути след атаката с дрон е снимал щетите по сградата, използвана от Министерството на о...

"Руските терористи отново нападнаха Одеска област през нощта. Този път мишена е пристанищната инфраструктура на река Дунав", написа областният управител Олех Кипер в "Телеграм".

Световните фючърси на пшеницата и царевицата поскъпнаха рязко поради опасенията, че руските атаки могат да застрашат износа на зърно и корабоплаването.

Атака на метри от Румъния

Новинарският уебсайт "Рени-Одеса" цитира местен служител, според когото три склада за зърно са били разрушени в дунавския пристанищен град Рени при атака, в която са участвали около 15 дрона. Това е на около 200 метра от Румъния, която е член на НАТО.

Заместник-председателката на българското дружество "Отечество" в Рени - Нина Иванова - каза за БТА, че за първи път от началото на войната на Русия срещу Украйна градът е бил подложен на интензивни бомбардировки и жителите са преживели "много страшна нощ".

Атака с дронове в Москва, удари в Крим и Одеса (ВИДЕО)*

Атака с дронове е станала факт с Москва, като поне досега информацията е, че ударът е нанесен с поне два дрона. Поразени са две нежилищ...

"За първи път от началото на войната преживяхме много страшна нощ. От 3 часа през нощта до 5:50 ч. сутринта имаше постоянни взривове, около 10 бяха. Чуваше се много силно. Изплашихме се. Синът ми от Одеса докара внуците в началото на миналата седмица, когато там започнаха ракетните атаки, при нас в Рени, на по-безопасно място. Обаче тази нощ и нашият град беше подложен на атаки с дронове", разказа Иванова.

Украинските официални лица не съобщиха какво точно е било ударено и къде, но полицията заяви, че складовете за съхранение на зърнени култури са били атакувани заедно с цистерни за съхранение на други видове товари, което е предизвикало пожар. Полицията публикува и снимки, на които се вижда изкривеният метал на повредените съоръжения, както и пожарникари, които гасят пожар.

"Русия удари още един украински склад за зърно през нощта", написа външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в Twitter. "Тя (Русия) се опитва да изтръгне отстъпки, като държи 400 милиона души за заложници. Призовавам всички държави, особено тези в Африка и Азия, които са най-засегнати от нарастващите цени на храните, да предприемат единен глобален отговор на хранителния тероризъм".

Олексий Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви в неделя, че руските атаки са "опит да се изолира напълно пътят на Украйна към Черно море и чрез акт на сплашване да се предотвратят и неутрализират международните усилия за възобновяване на функционирането на "зърнения коридор".

ОЩЕ: Взрив след взрив в Крим, Русия лъже: Свалихме всички украински дронове (СНИМКИ и ВИДЕО)

Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви

Украинските сили знаят как да разчистват окопи, даже сме виждали как го правят безупречно. Но какво се случва, когато си мислят, че тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа