Руският кораб "Иван Хурс" не може да избяга от украинските ракети - пак е поразен

29612
Руският кораб "Иван Хурс" не може да избяга от украинските ракети - пак е поразен
Снимка: Twitter

Разузнавателният кораб "Иван Хурс", който е част от Руския черноморски флот, отново е бил поразен - този път в резултат на украинската атака срещу Крим през нощта на 23 срещу 24 март. Това заяви говорителят на ВМС на Украйна капитан Дмитро Плетенчук, а същото твърдят и източници на независимия "Телеграм" канал ASTRA.

Още: 17 кораба по-малко: Какво остана от Руския черноморски флот (СНИМКИ)

Две ракети по "Иван Хурс"

През конкретната нощ по Севастопол са били изстреляни 18 ракети. 11 от тях са били свалени. Повредени са военното поделение на улица "Руднева" (Ракети изглежда сринаха важно звено на Руския черноморски флот (ВИДЕО), големите десантни кораби "Азов" и "Ямал" (както официално обявиха украинските въоръжени сили) и разузнавателният кораб "Иван Хурс".

Още: Украинците поразиха двата руски десантни кораба "Ямал" и "Азов" в Крим: ВСУ

Според източници на ASTRA "Иван Хурс" е бил поразен едновременно от 2 ракети и повреден. Няма данни за жертви и пострадали. В нощта на 23-24 март крилата ракета Scalp е пробила покрива на цеха на 13-та корабостроителница на Черноморския флот на Руската федерация, съобщават източниците на ASTRA. Преди това заводът вече е бил атакуван през септември 2023 г. Тогава са били повредени два кораба, които са били в ремонт, според Министерството на отбраната на Руската федерация.

"По време на успешната операция вероятно са били поразени не само двата големи десантни кораба "Ямал" и "Азов", но и разузнавателният кораб "Иван Хурс"", заяви говорителят на Военноморските сили (ВМС) на Украйна Дмитро Плетенчук, цитиран от УНИАН.

"Сега можем да потвърдим това поражение (става дума за "Ямал" и "Азов"). Сега проверяваме и информацията за евентуално поражение на друго подразделение - трето", отбеляза той.

По-късно уточни, че става дума за разузнавателния кораб "Иван Хурс". Според него подобни твърдения изискват проверка от няколко източника. "Така или иначе, един от тези десантни кораби вече е в завода за ремонт. И като се вземат предвид повредите, можем да кажем, че сега от 13-те единици (десантни кораби), които руснаците са подготвили, за да завладеят южното ни крайбрежие, в експлоатация са останали само 3 единици", подчерта Плетенчук.

Вече е понасял щети

Корабът „Иван Хурс“ беше ударен от украинците с морски дрон миналата година – през май. Тогава стана ясно, че разузнавателният плавателен съд е понесъл щети, макар руските власти да се опитаха да прикрият случилото се.

„Иван Хурс“ е в състава на Руския черноморски флот от 2018 г., като основната му задача е в сферата на радиоелектронната борба.

Още: ВИДЕО: Поне един дрон е ударил руския кораб "Иван Хурс"

Ударът по кораба "Ямал"

Тази сутрин от Главното разузнавателно управление на Украйна потвърдиха в "Телеграм" за успешната атака по големия руски десантен кораб "Ямал" и дадоха подробности за щетите. "На 23 март в Крим обектите на Черноморския флот на държавата агресор Русия бяха успешно поразени от пожар. По-специално беше атакуван 13-ият кораборемонтен завод на Руската федерация в Севастопол, където, наред с други неща, беше закотвен големият вражески кораб-амфибия "Ямал"", гласи информацията.

Според украинското военно разузнаване характерът на повредата на "Ямал" е "критичен" - дупка в горната палуба е накарала плавателният съд да се преобърне на десния борд.

"Окупаторите непрекъснато изпомпват вода от повредения кораб, който е участвал в анексирането на Крим и е бил на ремонт от 2017 до 2023 г. Други подробности за загубите на агресора в резултат на ракетния удар на Силите за сигурност и отбрана на Украйна срещу военни обекти на терористична Русия се изясняват", пишат от ГУР.

Междувременно сателитни снимки показаха, че са били повредени или разрушени най-малко три резервоара за гориво след украинския удар по Гвардейско на окупирания Крим: Асиметрична война: Руски ракети и дронове удариха цяла Украйна, петролно депо гори в Крим (СНИМКИ и ВИДЕО)*.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа