Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските окупатори отлагат фалшивия референдум в Херсон

05 септември 2022, 17:59 часа • 6072 прочитания

Руските окупационни власти в ключовия южен украински град Херсон отложиха т.нар. референдум сред гражданите за отделяне на областта и присъединяването ѝ към Руската федерация. Причината за това е „ситуацията със сигурността“, каза Кирил Стремусов – зам.-ръководител на назначената от Кремъл местна администрация.

Украинската армия започна дългоочакваната контраофанзива в южната част на страната, където Русия планира провеждането на референдуми в Херсонска и Запорожка област. За пореден път бе обстрелван важния Антоновски мост над Днепър край Херсон, а по руската държавна телевизия Стремусов заяви, че ударите са повредили съоръжението до такава степен, че по него вече не могат да преминават превозни средства.

Той каза, че баржите, превозващи цивилни граждани през река Днепър, също са подложени на украински обстрел, както и инфраструктурата на града. Руснаците разчитат на моста, за да вкарват и изкарват войски и техника от Херсон. В стремежа си да изтласка окупаторите от града, Украйна използва произведени в САЩ ракетни установки HIMARS.

Русия обяви, че планира провеждането на така наречени референдуми – фалшиви допитвания с предизвестени резултати - в завладените територии, подобни на тези в Крим, след като войските ѝ завзеха полуострова през 2014 г. Киев и неговите западни съюзници осъдиха плановете за референдуми като незаконни.

ОЩЕ: Украински данни: Руски референдум в Херсон с войници, задаващи въпроса "да" или "не"

Заместник министър-председателят на Украйна Ирина Верешчук призова цивилните граждани да напуснат Херсон, тъй като боевете в района се засилват. Тя също така предупреди, че всеки, който участва в планирания от Русия референдум, може да бъде подложен на украинско съдебно преследване.

Нахлуването на Русия дестабилизира Украйна до такава степен, че не е ясно кой изобщо би могъл да гласува на подобни референдуми. Гласуването в Крим през 2014 г., проведено в условията на военна окупация, не беше признато от международната общност.

ОЩЕ: Бившият главнокомандващ на НАТО в Европа: Виждаме началото на края на Руската федерация в сегашния ѝ вид

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес