Руските войски се изтеглиха от границата, казва Киев

17642
Руските войски се изтеглиха от границата, казва Киев
Снимка: Getty Images/Guliver

Руските войски са се оттеглили на най-малко десет километра от границата с Украйна, съобщиха украинските власти. Това е символичен жест на успокоение в кризата пет дни преди президентските избори, които са от важно значение за бъдещето на страната, казват от Киев, предаде БГНЕС.

Кремъл неколкократно обявяваше изтеглянето на струпаните по границата войници, но това така и не беше потвърдено от НАТО и САЩ. За първи път Русия ясно показва желание за намаляване на напрежението. Констатацията на граничните стражи след прелитане на 820-километровата граница с разузнавателен самолет става в момент, когато най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов, водещ работодател в източната част на страната, призова украинците да се противопоставят на сепаратистите. Твърдата позиция на олигарха в подкрепа на единството на Украйна е възможна повратна точка в кризата.

"Можем да кажем, че руските войски са вече на поне 10 км от границата. Относно случващото се отвъд тези десет километра, не трябва да питате мен, а руснаците", заяви Сергей Астахов, високопоставен представител на украинските гранични стражи, цитиран от украинските медии.

Руският президент Владимир Путин нареди вчера на войските си, струпани от края на март на границата, да се върнат в казармите си, но нито НАТО, нито САЩ потвърдиха изтеглянето. Вчера сутринта руското министерство на отбраната съобщи, че войските били в състояние на подготовка за потегляне.

Съобщението за изтеглянето на руските войски става в момент, когато продължават спорадичните сблъсъци между въоръжените бунтовници и украински войници в сепаратистките области Луганск и Донецк.

Междувременно стана ясно, че третата "кръгла маса" на националното единство в Украйна ще се проведе утре, 21 май, в южния пристанищен град Миколайв. Това съобщиха от Миколайвската областна администрация.

Масата ще е посветена на обстановката в Югоизточна Украйна и ще бъде председателствано от бившите президенти Леонид Кравчук и Леонид Кучма. "Кръглата маса" ще се проведе след заседание на временното правителството, което ще се състои в града, а не в Киев.

Заради напрежението в Източна Украйна 10 хил. души вече са се преселили

Около 10 000 души, предимно татари, са били разселени в Украйна, твърди Върховният комисариат на ООН за правата на човека (ВКООНПЧ), ...

Предишните две кръгли маси се състояха на 14 и 17 юни, съответно в Киев и Харков. Редица украински политици заявиха, че те са провал и няма перспектива, защото на тях не е било чуто мнението на населението от югоизточна Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа