Руснаците се научиха. Заобикалят забраните и си купуват луксозни имоти

10750
Руснаците се научиха. Заобикалят забраните и си купуват луксозни имоти
Снимка: iStock

Пътуванията на руснаците в държавите от ЕС, включително Испания, тази година не са много - заради санкциите, въведени от ЕС във връзка с войната срещу Украйна. Ограниченията са свързани с визите, които се получават по-трудно, с полетите до ЕС, с използването на банкови карти, възможностите да се откриват задгранични сметки, да се съхраняват или да се превеждат на тези сметки пари от Русия и т.н.

Покрай всичко това рязко намалено е и количеството на имотите, закупувани от руснаци в Испания. Но не на всички, а само на по-евтините - между 70 и 120 000 евро. Продажбите на луксозни имоти – вили, които струват от половин милион до няколко десетки милиона евро дори са нараснали през 2023. Както казват по този повод експерти в бранша пред ДВ – купувачите са „особено богати хора“, които имат възможност да заобиколят санкциите, търсейки надеждно убежище за себе си и за своите капитали заради нестабилната ситуация в Русия.

Жилища за "елита"

Най-голямата компания за продажба на недвижими имоти в Аликанте Sonneil е публикувала доклад, в който се казва, че през 2023 година от Русия е имало мощна вълна от купувачи на луксозни жилища и продажбите им са се увеличили с 60,5 процента в сравнение с предходната година.

Още: Най-цененият руски военен дрон на парчета: "Лекът" е картечница (ВИДЕО)

Алберто Молина, който има агенция за недвижими имоти в Малага, има същите наблюдения. Същевременно отбелязва пред ДВ, че Аликанте привлича руските богаташи „средна ръка“, а тези, които са готови да вложат десетки милиони, предпочитат скъпите курорти в южната и в североизточната част на Испания. Балеарските острови също привличат руските клиенти.

Молина обаче изпитва съмнения към цифрите в доклада на Sonneil, съгласно които през първото тримесечие на тази година руснаците са купили само 715 имота в Испания – според него тези данни са занижени. Обяснението: много руснаци „не искат да се афишират и действат анонимно на пазара на недвижимите имоти“. Така че никой не знае точния брой на хората, които купуват жилища в Испания, казва Молина.

Особеностите в плащането

Експертът от Малага смята, че богатите руснаци могат „без особени проблеми“ да заобиколят санкциите на ЕС, които освен всичко друго забраняват изпращането на пари от Русия в Европа. Испанският вестник „Pais“ е на същото мнение. Той пише, че състоятелните руснаци „отдавна са се включили в международната банкова система – проучили са я добре“ и именно това им дава възможност да заобикалят санкциите.

Финансовият консултант Луис Делгадо пък обяснява пред ДВ, че за покупката на жилище в Испания на първо място трябва да се разполага със сметка в испанска банка – не може да се плаща в брой. А сметки в Испания могат да си открият само тези руснаци, които имат перспектива да получат жителство в страната.

Още: Брутално ефективно: Разстрел на руски танк с гранатомет (ВИДЕО)

Проблемът със "златните визи"

Такъв документ може да се получи например чрез фиктивен брак с испанска гражданка или пък чрез договорка с някой испански стартъп, който се нуждае от финансиране, обяснява Делгадо. Във втория случай обаче за предприемаческа дейност ще трябва да се вложат около 50 000 евро. Има и трети начин – чрез т.нар. „златна виза“, която изисква в недвижим имот да се вложат не по-малко от 500 000 евро. Финансовият консултант допълва, че точно този път не е особено популярен, защото имената на получателите на „златни визи“ обикновено стават обществено достояние, а повечето от руснаците предпочитат да останат в сянка. Затова най-предпочитана е формата с вложенията в стартъп, а парите от Русия обичайно се изпращат през някоя чужда държава, често от постсъветското пространство.

Още: Русия е отвлякла 700 000 украински деца (ВИДЕО)

Банковата система в Испания не приема парични плащания от Русия

Делгадо обаче изтъква, че много от руснаците, особено тези, които влагат десетки милиони в недвижими имоти в Испания, не държат да ги купуват на свое име. Те действат чрез посредници, като понякога дори не стъпват в Испания, а „жилището се финансира от техни чуждестранни компании, често офшорни, чиито собственици трудно могат да бъдат установени“. Новите собственици на имота отново са офшорни или други чуждестранни компании, както и роднини или подставени лица, които разполагат с чуждестранни паспорти. Цялата тази схема не е по джоба на руснаците, които се интересуват от „нискобюджетни жилища“, поради което след въвеждането на санкциите те практически бяха сведени до нула, резюмира Делгадо.

Позицията на испанските власти

Според експертите, интервюирани от ДВ, компетентните власти в Испания са наясно със ситуацията около продажбите на недвижими имоти на руснаци. Но те „всеки път се оказват безсилни по отношение на тези, които могат да заобикалят санкциите“. Що се отнася до испанските делови кръгове, то те често си затварят очите, дори когато знаят, че зад подставените лица стоят руснаци. Местният бизнес, който е в дълбока криза, „се радва на всяко капиталовложение“.

Още: Планът на Украйна, ако Русия убие Володимир Зеленски

 

Източник: Дойче веле

 

Още по темата: Русия бомбардира болница в Херсон и уби млад лекар (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа