Руснаците воюват като през Втората световна война - като пълчище скакалци и с колосални жертви

12948
Руснаците воюват като през Втората световна война - като пълчище скакалци и с колосални жертви
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

"Защо се влюбваме в жените? Поглеждаш я и разбираш – това е мое. Същото е с танковете." Това разказва в откровен разговор за боевете и военната техника, с която разполагат украинците, командир на танкова рота с позивна "Полтава", чиято част воюва в Серебрянската гора - горска ивица между Сиверски Донец и окупираната Кремина. 

Руснаците са като скакалци и военната им стратегия не се е променила от Втората световна насам 

"Помните ли какво ни учеха по история за Втората световна война? Как немците нападнаха СССР, а ние бяхме толкова готини, съпротивлявахме се до последно, опитвахме се да победим. Обаче за цялата Велика отечествена война са загинали около 6 милиона германци, докато съветските войници... - отначало казваха, че сме дали жертва 20 милиона войници, после преброиха, че са били 25 милиона, а наскоро прочетох някъде, че са били 40 милиона като дори това не е границата. И аз преди си мислех – защо в такова съотношение, защо такива огромни загуби? А сега виждам с очите си защо", разказва украинският командир пред журналист на "Украинская правда".

Още: След Авдеевка: Срива ли се фронтът и накъде тръгва руската армия? (ВИДЕО)

"Виждали ли сте някога пълчище скакалци! Тях ги убиват, убиват, убиват, но въпреки всичко те вървят, вървят, вървят. Нашето бойно поле прилича именно на Втората световна война. Руснаците напредват по същия начин, изпълняват същите глупави заповеди, всичко е както е записано в устава", казва той за военната стратегия на руската армия, която не се е променила особено от времето на Отечествената война. 

"От друга страна: сегашното поколение руснаци се опитва не само да следва реда, но и да мисли. Виждат как ние се бием и започват да копират – радиокомуникации, дронове-камикадзе, техника. Но още по-добре би било, разбира се, ако си включат мозъците и се замислят какво изобщо правят тук [в Украйна]... До каква степен трябва да са им промити мозъците, за да продължават и досега да вярват в правилността на действията си!", добавя военният.

За украинските танкове - в цяла Украйна има само 10 такива

Украинският командир споделя, че подразделението му воюва с няколко танка Т-84 "Оплот" - това е украински модел танк, разработен от Харковското конструкторско бюро по машиностроене през 1997 г. По думите му като характеристика този модел като цяло превъзхожда руския Т-90 „Прорив“ (например по отношение на системите за контрол, откриване, зареждане), но слабото му място е електрониката.

Още: Руски военен канал побесня за Авдеевка: Никога не е било толкова кръв за метър напредък (ВИДЕО) 

Ядосва се, че руснаците са започнали сериозно производство на танкове "Прорив", докато в Украйна има само 10 броя "Оплот", 3 от които са в неговото подразделение.

Освен тези три танка, неговата част разполага и с танкове Т-64 и Т-72. Сравнява ги с модели „Жигули“ - Т-64 и "Оплот" са като "Жигули" от първи и седми модел, пояснява.

В танка се влюбваш като в жена

"Защо се влюбваме в жени? Поглеждаш я и разбираш – това е мое. Същото е с танковете. Но е невъзможно да се обясни всичко това. ... Дори тази ужасна миризма на изгорели газове е като парфюм на Шанел."

Още: Пътят е осеян с наши трупове: Разказ на украински боец за Авдеевка 

На въпрос имат ли традиция да дават имена на танковете, отказва да отговори, обяснявайки "Това е секретна информация". Но все пак добавя: "От колко членове се състои един екипаж според вас? От четирима – трима танкисти и самият танк. Всеки екипаж се приближава до своя танк, поздравява го, гали го, почиства го, говори му нежно. Гледаш ги, големи мъже, но като почнат...".

Признава, че в неговата част почти няма млади мъже. "Знаете ли, моите хора са титани! Въпреки че много малко от тях са млади, повечето са в напреднала възраст. Мога честно да кажа, че са уморени, но когато им кажа, че трябва да тръгваме, те мълчаливо си събират нещата, качват се в танковете и отиват да изпълнят възложената задача."

Още: Цената на Авдеевка: Данни за руските и украинските загуби (ВИДЕО) 

Толкова съм бесен на руснаците, че бих се бил и с голи ръце!

На въпрос след две години война и натрупаната умора колко време още е готов да воюва, "Полтава" отговаря: "Готов съм да се бия с тях и с тояги, с камъни.... Толкова съм им ядосан, че съм готов да ги удуша с ръце. Вижте какво направиха с нашите градове! В 21-ви век!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com