X
 
 

Сасоли: Приемаме споразумението за Brexit, ако го одобри Лондон

810 0
photo of Сасоли: Приемаме споразумението за Brexit, ако го одобри Лондон
Снимка: Европейски парламент
Европейският парламент е готов да ратифицира новото споразумение за Brexit до напускането на Великобритания на 31 октомври, ако то бъде одобрено от лидерите на ЕС и Камарата на общините в Лондон, заяви председателят на ЕП Давид Сасоли на пресконференция днес, съобщават от пресцентъра на ЕП.

„Ние сме готови. Може да имаме последната дума, ако искате”, каза той.

ЕП категорично против предложенията на Джонсън за Brexit, обясни и защо

Европейският парламент ще отхвърли предложенията за промени на споразумението за Brexit в настоящата им форма, представени от премиера ...

Обсъждането на споразумението в британския парламент е насрочено за събота. Ако то бъде одобрено, ще бъде внесено за ратификация в Европейския парламент.

„Готови сме да изпълним задълженията си да анализираме текста и да проведем необходимите процедури, за да се вместим във времето”, заяви Сасоли.

Сасоли се изказа остро срещу турската интервенция в Северна Сирия, като добави, че санкциите, които страните от Европейския съюз наложиха върху износа на оръжие за Анкара са само първата стъпка от реакцията на Общността срещу операцията. „Ние категорично и безрезервно осъждаме военните действия на Турция в Североизточна Сирия. Това представлява тежко нарушение на международното право, подкопава стабилността и сигурността на региона като цяло, като донася допълнително страдание на вече засегнатите от войната хора, както и възпрепятства достъпа до хуманитарна помощ. Приветстваме решението за координирано ембарго на бъдещите продажби на оръжия за Турция, но считаме, че това е само като първата стъпка. Наш дълг е да изпратим недвусмислено съобщение, като призовем за общо европейско ембарго не само над доставките на оръжие, но също така над оръжията, които вече са на път (за Турция)“, се казва в съобщението.

„Трябва да направим всичко по силите си да спрем този акт на агресия и да започнем инициатива, която да бъде разпространена в НАТО и представена пред Съвета за сигурност на ООН“, казва още Сасоли.

Комисиите в ЕП казаха "ДА" на Мария Габриел

Мария Габриел е единодушно одобрена от ресорните комисии на Европейския парламент. Тя се представи убедително на снощното изслушване, к...

Той обърна внимание и на заплахите на Ердоган за това, че може да пусне милиони бежанци към Европа, ако тя продължава да критикува действията на Анкара.

„Смятаме, че е неприемливо и отхвърляме всеки опит на турските власти да установят връзка между техните военни действия в Североизточна Сирия и съдбата на сирийските бежанци на турска територия“, казва още Сасоли.

За гласуването на новата Европейска комисия Сасоли каза:„Това гласуване се забави с около месец. Европейският парламент не може да бъде обвиняван за това забавяне, тъй като той изпълнява задълженията си съвестно и в съответствие с прерогативите си съгласно Договорите. "

 

Сасоли: ЕП е готов за отсрочка на Brexit, за да избегне "твърд изход" от ЕС

Европейският парламент не е против нова отсрочка по Brexit, особено, ако с нея се избегне „твърд” изход на страната от ЕС. ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално