Щатите са отговорни за бъркотията в Близкия изток, твърди Лавров

16952
Щатите са отговорни за бъркотията в Близкия изток, твърди Лавров
Снимка: Getty Images / Guliver

Руският външен министър Сергей Лавров обвини САЩ, че потапят Близкия изток в хаос и разпалват възхода на екстремисти заради желанието си да доминират света.

В своята реч Лавров не спомена директно САЩ, но от забележките му стана ясно, че става въпрос именно за Вашингтон. Изказванията на външния министър станаха по време на дебат на Съвета за сигурност на ООН за спазване на международния мир и сигурност, съобщава АФП.

Лавров посочи водената от Вашингтон коалиция срещу "Ислямска държава", нахлуването в Ирак през 2003 г. и военната интервенция в Либия през 2011 г. като примери за "нарушаване на фундаменталните принципи на Обединените нации". "Всичко това е резултат от опитите за доминиране на международните отношения, за управление върху всички и навсякъде, за използване на военна сила едностранно, за да се наложат определени интереси", каза още той пред 15-членния съвет.

Външният министър спомена и използването на "противни методи" като "смяна на режима" и "открита подкрепа за неконституционния държавен преврат в Украйна преди една година". Москва неведнъж е обвинявала Вашингтон в дирижиране на протестите на Майдана миналата година, които свалиха проруския президент на Украйна Виктор Янукович.

Русия и САЩ са на противоположни позиции по отношение на войната в Сирия като Москва подкрепя силите на президента Башар Асад и се противопоставя на американските въздушни атаки срещу цели на "Ислямска държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа