Ще бъдат ли отменени коледните базари в Германия и тази година?

8878
Ще бъдат ли отменени коледните базари в Германия и тази година?
Снимка: iStock

Греяното вино е приготвено, кестените също са готови за печене, но с нарастването на случаите на Covid-19 празничният сезон за коледните базари в Германия виси на косъм.

Докато правителството се опитва да отговори на драматичното нарастване на инфекциите през последните две седмици, някои от традиционните базари вече са отменени, докато други все още са в напрегнато очакване на решение.

Рекорден брой активни случаи на COVID-19 в Германия

Днес Германия съобщи за 32 048 нови случая на COVID-19 и 265 смъртни случая, свързани с вируса, а все повече федерални провинции обявих...

Щрицелмаркт в Дрезден - най-старият коледен базар в Германия, който привлича около три милиона посетители годишно, трябва да отвори врати на 22 ноември. Собствениците на сергии вече са построили своите дървени къщички и са заети с окачването на декорации и сглобяването на дървени фигури. Но във всеки един момент може да се наложи да свалят всичко.

„Не мога да опиша, какво преживяваме в момента“, казва Карин Ханче, която от 32 години продава традиционни меденки на пазара. "Не можем да спим през нощта - толкова сме нервни и напрегнати”, сподели тя пред АФП.

Провинция Саксония реши, че базарите могат да продължат работа, но местните власти в Дрезден трябва да се срещнат на 25 ноември и биха могли да изразят различно мнение.

Централното правителство и лидерите на 16-те германски провинции също трябва да се срещнат тази седмица, за да обсъдят новите национални мерки срещу коронавируса.

Тъй като 7-дневният процент на заболеваемост в страната се покачва до повече от 300 инфекции на 100 000 души, се очаква те да се споразумеят за нови ограничения. Най-вероятно големи събирания ще бъдат разрешени единствено за ваксинирани или преболедували.

В Германия: Зелен сертификат за достъп до работното място

Германия предвижда въвеждането на зелен сертификат за достъп до работното място, предаде БНР. Вероятният бъдещ канцлер Олаф Шолц обяви...

Но тези правила биха били невъзможни за прилагане на Щрицелмаркт, който няма ограда или контрол на входа.

За Ханче, за чиято фирма коледният период носи 50% от приходите, затварянето на базара би било катастрофа. „Не всеки ще преживее това, а за себе си все още не мога да кажа“, откровена е тя. „Готови сме незабавно да освободим всички отново, ако ситуацията с пандемията го изисква. Но се нуждаем от някаква форма на компенсация за разходите, а в момента нямаме такава”, добавя тя.

Коледните базари в Германия са ежегодно събитие още от XV век, когато на занаятчии и пекари е било дадено специално разрешение да разнасят стоките си по градските площади в навечерието на Коледа. В периода преди пандемията базарите привличаха около 160 милиона посетители годишно и носеха приходи от 3 до 5 милиарда евро, според данни на браншовата асоциация BSM.

Миналата година повечето германски градове отмениха коледните си базари, въпреки финансовите загуби, тъй като случаите на Covid-19 започнаха да нарастват. Вчера Мюнхен стана първият голям германски град, който отмени коледния си базар за 2021 г. Отменени бяха и няколко по-малки базара в цяла Германия. Други все още планират да продължат, но с ограничения: в Лайпциг няма да има алкохол, докато в Нюрнберг пазарът ще бъде разделен на няколко места.

 

Германия остана без работещи номера на спешните служби, причината е неизвестна

Тази сутрин номерата на спешните служби в цяла Германия не работеха. По-късно бяха възстановени, но причината за срива все още не е изв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа