Ще има ли съгласие между ЕС и Русия за ваксините и COVID сертификатите?

2632
Ще има ли съгласие между ЕС и Русия за ваксините и COVID сертификатите?
Снимка: iStock

Представители на Европейския съюз са се обърнали към Министерството на здравеопазването в Русия с предложение да се обсъдят възможностите за взаимното признаване на ковид сертификатите, които включват и информация за ваксините. Това съобщи посланикът на Европейския съюз в Русия Маркус Едерер, информира ТАСС.

"Необходимо е да се намери решението за нашите ковид сертификати. Знаете, че в ЕС има цифров сертификат, който позволява на гражданите да пътуват свободно в Съюза, а така също и закон, който предвижда възможност тези сертификати да се обявят за еквивалентни на други подобни сертификати. В този смисъл се обърнахме към Министерството на здравеопазването на Русия и предложихме да се обсъди заинтересована ли е Русия към подобен процес."

"Детски градини само за деца на ваксинирани": Мерките при нова вълна на коронавирус

Служебният министър Стойчо Кацаров представи на специален брифинг нов план за действие при COVID-19 в България. Здравното министерство...

Междувременно Париж смята, че страните-членки на ЕС не трябва да признават ваксините срещу COVID-19, създадени в Китай и Русия. Държавният секретар на МВнР на Франция Клеман Бон заяви пред France 2, че списъкът на препаратите трябва да бъде ограничен с тези препарати, в чието действия властите на републиката са сигурни.

От МВнР на Унгария определиха като грешка одобрението на ваксини от идеологическа и геополитическа гледна точка. Външният министър на страната заяви в интервю за руското издание "Известия": "Смятам, че голямата грешка на Европейската комисия от самото начало беше в това, че тя гледаше на ваксините от идеологическа и геополитическа гледна точка. Ако във времето преди пандемията лекарят ми изписваше рецепта и отивах в аптеката за лекарство не съм питал къде е произведено. Това е нов феномен - да се пита кой е създал ваксината."

Министърът подчерта, че унгарските експерти са се уверили в безопасността и ефективността на руската ваксина "Спутник V".

Той припомни, че Световната здравна организация е одобрила китайския препарат Sinopharm, но някои европейски страни не са били ентусиазирани от това. Според министъра това е проява на лицемерие.

Само в 4% от училищата 70% от персонала е ваксиниран

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две тре...

През ноември 2020 година Унгария стана първата страна в ЕС, която се сдоби с руската ваксина "Спутник V" за провеждането на изследвания. През февруари 2021 година руският препарат беше окончателно одобрен и започна прилагането му сред унгарското население. Заедно с него в Унгария се прилагат и препаратите на американската компания Pfizer-BioNTech, американските Moderna и Johnson&Johnson, а така също и AstraZeneca.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа