Синтетичните диаманти или как луксът стана евтин

1515
Синтетичните диаманти или как луксът стана евтин
Снимка: Getty Images

Две улици в Лондон отдавна са синоним на луксозни бижута: Хатън Гардън, в историческия център на столицата, известна още от XIX в. със специалистите си по диаманти, и Бонд Стрийт, известна като "най-скъпата търговска улица в Европа", където се намират Tiffany's, Cartier, De Beers и др.

Може да се предположи, че това са мечтаните места за търговия на дребно за младите марки бижута, но нова вълна дизайнери целенасочено се дистанцира от старата гвардия. Малко по на север от Бонд Стрийт, в кварталите Фицровия и Мерилебоун, наскоро откритите бутици, сред които Matilde Jewellery и Lark&Berry, привличат нови купувачи на бижута с лабораторно отгледани диаманти.

Най-новото откритие в района е Kimaï, което съчетава лабораторно отгледани диаманти с рециклирано злато. Магазинът се намира на улица Чилтърн, която се характеризира с елитни индийски магазини, модерното кафене на списание Monocle и мястото за отсядане на знаменитости Chiltern Firehouse, пише Euronews.

Съоснователката на Kimaï Джесика Уорч, чието семейство работи в диамантената индустрия в Антверпен, казва: "Бижутериите на Бонд Стрийт съвсем не бяха това, което искахме да представляваме. Улица Чилтърн се усеща като нова и развиваща се. Това не е традиционно място за бижута, така че е много по-спокойно. Не съм притеснена."

Лаура Чавес, основателка на Lark&Berry, отвори своя магазин на Джордж Стрийт през 2018 г. По онова време това беше първият магазин в Обединеното кралство, който продаваше изключително лабораторно отгледани диаманти. "Наистина е вълнуващо. Колкото повече хора правят това, толкова по-добре за всички, защото тогава повече хора знаят за това и се получават най-различни дизайни", смята Чавес.

Нов вид клиенти на диаманти

Най-важното е, че тази оживена част на Лондон е пълна с клиенти, които са привлечени от лабораторно отгледаните диаманти. И двете марки определят основните си клиенти като хора на възраст между 25 и 40 години, предимно жени, много от които купуват бижута за себе си.

Лабораторно отгледаните диаманти, макар и физически идентични с тези, създадени от земята, могат да струват с 60-70 % по-малко от камък със същия размер, което облекчава достъпа до лукса.

Мелани Ларсен, стратег в компанията за прогнозиране на тенденции WGSN Insight, обяснява: "С набирането на популярност на пазара на лабораторно отгледани диаманти потребителите ще започнат да ги възприемат като модни артикули поради тяхната достъпност и високо качество.

Продажбите на лабораторно отгледани диаманти са скочили от 4% от общия пазар на диаманти през 2019 г. до 10% през 2022 г. според WGSN.

Според Уорч, това създава изцяло нов подход към бижутата: "Ако погледнете кампаниите (на традиционните марки за бижута), всички са облечени така, сякаш отиват на тържество. Ние носим маратонки, деним и нашите диаманти."

Въпреки повишената достъпност на лабораторно отгледаните диаманти, все още има търсене на годежни пръстени. Според доклад от 2018 г. на MVI Marketing 70 % от представителите на поколение Y обмислят варианта за лабораторно отгледани диаманти за годежни пръстени.

В отговор на търсенето както Lark&Berry, така и Kimaï разшириха бизнеса си, за да включат годежни пръстени.

"Много хора си казват, че може да си вземат нещо по-голямо, по-хубаво и по-евтино. То пак ще е вечно, пак ще е диамант, а другите пари можеш да похарчиш за преживявания, например за по-добър меден месец", казва Чавес.

Снимки: Getty Images

Етични компании - етични диаманти

Потребителите не само ценят повече преживяванията, но и се стремят да инвестират в етични компании. Понастоящем за потребителите е предизвикателство да разберат произхода на добитите диаманти поради многото стъпки и броя на ръцете, през които преминават, преди да стигнат до магазина.

Вместо това Kimaï обещава пълна проследимост. Те работят с лаборатории в Израел, които посещават и поддържат тесен контакт с тях.

Лабораториите използват възобновяема енергия за създаването на диамантите, а социалната и екологичната устойчивост на техните бижута е основен принцип на компанията.

"Стойността е донякъде субективна", обяснява футурологът Джералдин Уори. "Има такъв клиент, който търси устойчив вариант и пренастройва пазара по начина, по който вижда редкоземните минерали и скъпоценните камъни."

"Аудиторията на диамантите, отгледани в лаборатория, се съобразява с устойчивото развитие, което означава не само да се извлича по-малко от планетата, но и да се извлича по-малко от хората и да се осигуряват добри условия на труд. Това е потребител, който има емоционално възприятие за стойност. Те възприемат този артикул като нещо чисто и неподправено", продължава Уори.

Иновациите, предлагани от лабораторно отгледаните диамантите, са друг аргумент за продажба за някои потребители. През март TAG Heuer показа най-скъпия си часовник до момента, създаден с 11,7 карата лабораторно отгледани диаманти.

Луксозната марка твърди, че дизайнът не би бил възможен с добити диаманти и е използвала технологията, за да разшири границите на дизайна на часовници.

След като бижутерийната индустрия отхвърли евтините копия на добитите диаманти, нарастващата популярност на лабораторно отгледаните диаманти като моден артикул и луксозна покупка разкрива интересна картина на това какво ценят по-младите поколения.

Макар че е малко вероятно те някога да заменят изцяло добиваните диаманти, това представлява предизвикателство за старата гвардия да възприеме ценности, свързани с достъпността, устойчивостта и иновациите, за да остане напред.

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападение с ATACMS в Крим? Расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа