Скандал в Германия: Здравният министър купил 500 000 маски от фирма на мъжа си

3122
Скандал в Германия: Здравният министър купил 500 000 маски от фирма на мъжа си
Снимка: iStock

Работодателят на съпруга на германския здравен министър е продал маски на Министерството на здравеопазването, твърди разследване на германския „Шпигел”. Компания Burda GmbH е продала повече от половин милион маски FFP2 на Федералното министерство на здравеопазването, като в същото време съпругът на здравния министър Йенс Шпан управлява представителството на „Бурда” в Берлин.

Миналата година германското федерално министерство на здравеопазването е закупило предпазни маски тип FFP2 от Burda GmbH, става ясно от документи, с които разполага „Шпигел”. Сделката може да повдигне въпроса за конфликт на интереси, тъй като съпругът на Шпан Даниел Функе работи като лобист и офис мениджър на представителството на „Бурда” в Берлин.

Създателите на BioNTech/Pfizer получиха най-висшата награда на Германия

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер награди с Кръст за заслуги ръководителите на биотехнологичната компания BioNTech, съобщи...

В четвъртък Федералното министерство на здравеопазването изпрати на здравната комисия подробен списък на компаниите, с които ведомството е сключило договори за доставка на предпазни маски. Там се появява и името на Burda GmbH, която, според данните, е доставила 570.000 маски FFP2 в министерството на Шпан.

По искане на „Шпигел” от министерството обясняват, че „Договорът с Burda GmbH е сключен след получаване на офертата по стандартна процедура на пазарни цени”.

„Съветът на директорите на Hubert Burda Media предложи през април 2020 г. на Министерството на здравеопазването да помогне при набавянето на маски в момент, когато федералното правителство спешно търси търговски марки”, заяви говорител на компанията.

Даниел Функе „в нито един момент не е бил информиран и не е участвал в сделката”. Той не е получил и комисионна за нея, твърдят от „Бурда”.

Германия призоваха ЕС да ускори прегледа на руската ваксина

Германски регионални лидери призоваха ЕС да ускори прегледа на руската ваксина „Спутник V” и да гарантира, че след като бъд...

Сделката с маските е осъществена след доставка на предпазни средства от фирма в Сингапур, в която компанията има 10-процентов дял. Цената за една маска е била 1,73 долара. Маските са предадени на федералното министерство на здравеопазването в Шанхай на 17 април 2020 г., което след това ги доставя по въздушен мост до Германия.

Бурда изплаща авансово маските, а по-късно министерството възстановява разходите от 909.000 евро. Компанията е продала маските на цената, на която ги е закупила, обясни говорителят.

От СПД призоваха за яснота относно поръчката на маски.

Използваната тактика за предоставяне на част от информацията от страна на министерството „подкопава доверието в институциите”. Това трябва да спре “, заяви в неделя депутатът Ахим Пост в Туитър. Той повтори призива на Социалдемократическата партия за независимо длъжностно лице, което да отговаря за прозрачността при възлагане на обществени поръчки, тъй като министърът е предубеден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа