След зрелищен скандал, румънският парламент смени директора на обществената телевизия TVR

4077
След зрелищен скандал, румънският парламент смени директора на обществената телевизия TVR
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Румънският парламент отхвърли в сряда доклада за дейността през 2014 г. на румънската обществена телевизия TVR и гласува смяната на нейния генерален директор – Стелиан Танасе. Новият директор се казва Ирина Раду – бивш репортер в телевизията.

Решението на румънския парламент дойде само ден след като вече бившият директор – Стелиян Танасе, каза в телевизионна програма, че заместник-премиерът Габриел Опреа е решил да го „ликвидира“ от ръководството на обществената телевизия. Танасе каза също така, че Опреа го е молил да цензурира репортажи по телевизията.

Започна процесът срещу Понта

Съдебният процес срещу румънския премиер Виктор Понта започна. Лидерът на социалдемократите е обвинен в корупция, като той отрича да е ...

„Той ми каза, че само обществената телевизия го е атакувала и беше много ядосан. Казах му, че не мога да премахна съдържание от новините, както и това, че аз нямам контрол върху информационната редакция. Казах му също така, че ако помоля някого да бъде свален репортаж, то и двамата на другия ден ще сме на първа страница на всички вестници“, твърди Стелиян Танасе пред Mediafax.

Заместник-премиерът не е реагирал по никакъв начин във вторник, когато се разяри скандалът, тъй като е бил в Брюксел. Обаче Виктор Понта – премиерът на Румъния, го защити в сряда. „Не мисля, че Стелиян Танасе казва истината, тъй като аз лично съм го хващал в лъжа много пъти“, заяви Понта.

ТVR е на загуба с 18 милиона евро през 2014 г. Именно това е официалната причина, поради която той е отстранен. Танасе пък твърди, че той е поел телевизията с 180 милиона евро загуба, наследена от предишното ѝ ръководство.

Румъния построи два лагера за мигранти

Румънските власти са установили два лагера за временно настаняване на мигранти близо до границата си със Сърбия и са провели учение в...

Използвани източници: Mediafax; Romania Insider.

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа