Станишев: Енергийният съюз е необходим на Европа

9698
Станишев: Енергийният съюз е необходим на Европа
Снимка: БГНЕС

"Енергийният съюз е необходим на Европа. Една от основните му функции е сигурността на доставките, особено важна за България и страните от Централна и Източна Европа".

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след координационната среща на левите премиери и еврокомисари, която завърши преди малко в Брюксел.

"Обединихме се зад идеята за създаване на Европейски Енергиен съюз, но настояваме за възможности и механизми за борба с енергийната бедност. В много европейски страни хората нямат финансова възможност да плащат месечните си сметки за ток и трябва да търсим адекватно и възможно решение на този социален проблем. Много от левите премиери и еврокомисари са на мнение, че Енергийният съюз не може да бъде разглеждан само като пазар, трябва да има и социален аспект на тази обща европейска политика", заяви Станишев.

Всички участници в срещата изразиха съболезнования към гражданите на Тунис и държавите, чийто граждани станаха жертва на вчерашния атентат.

"Това е поредното предизвикателство на фундаменталистите към демокрацията и сигурността на хората не само в Европа, но и в целия регион. Трябва да сме единни в противодействието на терористичните атаки", каза президентът на ПЕС. В тази връзка, заедно с Върховния представител на Съюза по външна политика Федерика Могерини и премиера Матео Ренци, ПЕС организира конференция в Рим на 25 май по темите сигурност, външна политика и миграция.

На срещата присъстваха президентът на Франция Франсоа Оланд, канцлерът на Австрия Вернер Файман премиерите на Дания Хеле Торнинг-Шмит, на Хърватска Зоран Миланович, на Чехия Бохуслав Соботка, на Швеция Стефан Льофен, на Малта Йозеф Мускат, на Люксембург Жан Аселборн, както и министърът на външните работи на Холандия Берт Коендерс, лидерите на испанските и португалските социалисти Педро Санчес и Антонио Коста.

В срещата участие взеха и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, еврокомисарите Федерика Могерини - Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Франс Тимерманс - първи заместник-председател на Европейската комисия, Пиер Московиси - комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз, Марош Шефчович - заместник-председател на Европейската комисия за Енергиен съюз, както и председателят на Групата на социалистите и демократите в европарламента Джани Питела.

Свалиха имунитета на Станишев в Европейския парламент

Днес в Страсбург Европейският парламент гласува свалянето на имунитета ми като част от ускорена процедура, която беше приложена по изри...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа