Страните от ЕС няма да могат да забраняват ГМО на национално ниво

5843
Страните от ЕС няма да могат да забраняват ГМО на национално ниво
Снимка: Getty Images / Guliver

Страните от ЕС няма да могат да налагат забрана за продажба и употреба на генно модифицирани култури на национално ниво. Днес Европейският парламент отхвърли проектозакон, който предлагаше именно това, съобщи Expert.bg.

Мнозинството гласува против гарантиране право на правителствата в ЕС едностранно да се отказват от правила на единния пазар в съюза за ГМО и фураж за животни.

ГМО домати ще ни подмладяват

Британски генетици отгледаха нов сорт трансгенни домати, чиято сърцевина съдържа голямо количество ресвератрол – мощен антиоксида...

Общо 577 евродепутати са гласували против предложението на Европейската комисия (ЕК). Други 75 са го подкрепиха, а 38 гласували с "въздържал се", предад БНР.

По-рано докладчикът от Италия Джовани Ла Виа обяви, че индивидуалното ембарго на вноса на ГМО и продажбата им за фураж в някои страни ще създаде проблеми за свободната търговия в ЕС. Мнозинството се обедини именно около тази теза.

В началото на годината ЕП прие ново законодателство, което позволява на европейските държави да ограничат или забранят изцяло отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на тяхна територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво.

Деветнадесет страни-членки на Европейския съюз поискаха пълна или частична забрана за отглеждането на генно-модифицирани култури. По силата на приета неотдавна директива 28-те имаха право до 3 октомври да поискат забраната върху отглеждането на тяхната територия на ГМО култури, вече разрешени от Евросъюза или на път да бъдат разрешени.

Изтеглят от мрежата 10 тона ГМО соя

Близо 10 тона генно-модифицирана соя от Украйна се намират под възбрана заради неправилно етикетиране, което подвежда потребителите, ...

До момента на европейска територия официално е отглеждана само една ГМО култура – царевицата MON810 на Monsanto. Генните подобрения в нея я правят устойчива на пестициди. Monsanto обаче се изтегли от Европа преди известно време. Отделно 58 ГМО култури могат да се внасят в ЕС – както като разсад, така и като хранителни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа