Струва ли си смяната на часа?

3318
Струва ли си смяната на часа?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Жан-Клод Юнкер искаше да захвърли на боклука смяната на времето, но чакането това да се случи продължава. Ако сте забравили да сверите часовника си този уикенд, вероятно можете да обвините за това именно него, пише в обзрен материал „Политико“, цитиран от БГНЕС.

Напускащият президент на Европейската комисия миналата година обеща, че пролетта на 2019 г. ще бъде последният път, когато цяла Европа ще трябва да превърти стрелките на часовниците си за случващата се два пъти в годината промяна на времето. Сега обаче, страните ще вземат решение за отмяна на това през 2021 г., след като някои столици се оплакаха, че целта на Юнкер е прекалено голяма, твърде бърза, без подходяща оценка на въздействието. „Наистина е досадно, че нещата се развиват толкова дълго“, заяви Петер Лизе, германски евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия. „Наистина съм разочарован, че държавите-членки не си вършат работата.“

За много европейци смяната на часовника два пъти годишно дразни през пролетта, когато означава по-кратка нощ, и е приветствана при идването на зимния сезон, когато означава допълнителен час в леглото. Но за други - особено в Германия, където противниците на това са много - това е безсмислица, която нарушава съня, засяга режимите на земеделието и прави улиците по-опасни. То също така представлява административно предизвикателство: служителите в германския железопътен гигант Deutsche Bahn ще прекарат уикенда, връщайки 120 000 часовника обратно по хиляди гари в цялата страна. Благотворителната компания за безопасност на пътя Brake пък установи, че има няколко процента повече аварии през няколкото седмици след превключването на времето през октомври.

Теорията за вътрешните биологични часовници, която спечели Нобелова награда

Тазгодишната Нобелова награда за физиология и медицина бе присъдена на Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за за откритието им на м...

„Политико“ се зае да провери дали си заслужава да се спазва промяната на времето в неделя.

Увеличаването на продължителността на деня може да увеличи търсенето в салоните за сладолед, голф игрищата и други бизнес услуги за отдих, и е изгодно за търговците на дребно, които могат да увеличат продажбите при слънчево свободно време. Но цялостната картина за икономиката е спорна.

Фондовите пазари са усетили ефектите, според документ от 2000 г. в American Economic Review. Авторите твърдят, че разстройването на съня на търговците може да струва 31 милиарда долара под формата на по-ниска възвращаемост за периода от петък до понеделник. Докато някои изследователи оспорват числата на въздействие върху търговията, други посочват по-общ ефект от лишаването от сън, независимо от сезона, водещ търговците до взимане на рискови решения.

Проучване на германския здравен застраховател DAK каза, че обикновено 18 процента от служителите закъсняват за работа след смяната на времето - без значение дали часовниците са отишли напред или назад.

Земеделските производители често цитират като причини в полза на промяната на часовника, това, че по такъв начин се увеличава максимално използването на дневна светлина. Всъщност земеделските производители от години остават до голяма степен против лятното часово време на фона на опасенията относно въздействието върху схемите на земеделие и биоритмите на животните. Те твърдят, че това може да намали добивите от доене, тъй като кравите се придържат към естествения си ритъм. "Те са като повечето хора, не са възприемчиви към промените", казва млекопроизводителят Кейти Доттерър-Пайл пред Асошиейтед пресs миналата година. „Те са животни, които обичат да правят едно и също нещо всеки ден“

ЕС не е готов да се откаже от смяната на лятно и зимно време

Министрите на транспорта в ЕС заявиха в понеделник, че предложението на Еврокомисията за премахване на лятното и зимното време през 201...

Ранният здрач означава по-малка видимост на пътя и по-голям риск от пътни инциденти. От базираната във Великобритания благотворителна компания за безопасност по пътищата Brake посочват, че има няколко процента повече злополуки за няколко седмици след превключването на времето през октомври, докато шофьорите свикват с по-тъмните вечери.

„Изводът беше, че по-светлите следобеди, вечерите, които получавате от спазването на целогодишно лятно време, ще доведат до по-малко смъртни случаи по пътищата като цяло във Великобритания“, казва Дъдли Къртис от Европейския съвет за безопасност на транспорта, но предупреждава, че това може и да не е така в по-слънчевите южни страни.

Смяната на часовниците не прави нищо, за да спаси планетата в наши дни, въпреки че за първи път е въведена като част от усилията за ограничаване на използването на въглища за осветление. Проучванията сочат също увеличаване на престъпността през по-тъмните вечери.

Усилията на Юнкер за прекратяване на лятното часово време дойдоха, след като рекордните 4,6 милиона души отговориха на проучване в ЕС - около 3 милиона от тях немци. Почти всеки трети германец казва, че изпитват физически и психически дискомфорт поради промяната на времето, сочи проучването на здравния застраховател DAK.

Проблемите със заспиването и безсънието са сред най-честите оплаквания. Около 40 процента от анкетираните се оказаха по-малко способни да се съсредоточават, а една трета се чувстват раздразнителни поради смяната на времето.

51% от българите предпочитат лятното часово време

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово...

Франциска Кат, психолог от ДАК, сравни преминаването с „малка разходка със самолет до друга часова зона“.

"Вътрешният часовник се обърква малко", каза Кат, „въпреки че бързо се фиксира. . Най-доброто лекарство е и най-простото: почивка и няколко дни търпение.“

Смяната на часовниците не прави нищо, за да спаси планетата в наши дни, въпреки че за първи път е въведена като част от усилията за ограничаване на използването на въглища за осветление - и предложена преди това от Бенджамин Франклин, за да се пестят свещи.

Един популярен аргумент, използван в полза на смяната на часовника, е, че той трябва да помогне за пестенето на енергия, като осигурява повече светлина в ранната сутрин през зимата. Но германската енергийна индустрия отдавна се противопоставя на това твърдение, като твърди, че периодите на смяна през годината наистина не правят много за намаляване на общото потребление на енергия.

Проучване на Службата за оценка на технологиите на Бундестага през 2016 г. установи намаление с по-малко от 0,8 процента в годишното потребление на енергия от осветление. Но нямаше съществени промени от отоплението. Увеличаването на използването на енергийно ефективни електрически крушки означава, че така или иначе използват по-малко енергия, което още повече подкопава претенциите за икономия на енергия. По-дългите дни всъщност могат да доведат до повече дейности, които консумират енергия. Смяната на часовниците увеличи приходите на европейския сектор за свободно време с 3 процента, установи проучване от 1999 година, допълва "Политико". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com