Светът през 2015 година: "Шарли ебдо" и атентатите в Париж

8456
Светът през 2015 година: "Шарли ебдо" и атентатите в Париж
Снимка: Gettyimages.com

2015 година със сигурност ще остане в съзнанието на мнозина със жестоките атентати във френската столица. Терористи удариха не само по сигурността и свободата на словото, но и оставиха горчив отпечатък върху едно място, свързвано единствено с красивия живот и свободата – Париж.

Разстрелите в редакцията на "Шарли Ебдо"

България през 2015 година: Гърмен и Орландовци

2015 година беше година, минала под знака на сериозното разклащане на етническия мир между българи и роми. Инцидентите в Гърмен и Орла...

На 7 януари в редакцията на френското хумористично издание "Шарли Ебдо" нахлуват въоръжени лица и започват да стрелят. Тогава от ръцете на терористите - братятата Саид и Шериф Куаши загинаха 10 журналисти и 2 полицаи. Сред жертвите е главният редактор на изданието Стефан Шарбоние. След атаката братята Куаши застреляха и пътен полицай, докато се измъкваха от мястото на престъплението и в крайна сметка успяха да избягат. После те поеха на север, по магистрала RN2, към град Вийер-Котре. Незнайно защо обаче двамата решиха да се върнат. На 9 януари те се барикадираха в сградата на печатница до Демартен, като държаха една жена за заложник в продължение на часове. Полицията щурмува сградата и в крайна сметка братята Куаши бяха ликвидирани, а заложничката оцеля.

Касапницата продължава и с убийството на 5-има заложници в парижки супермаркет, като по този начин за 3 дни загинаха общо 17 души, включително 3-ма полицаи.

На 9 януари Амеди Кулибали се барикадира в еврейски магазин в Париж, където взе петима души за заложници. Предният ден (8 януари) извършено в парижкото предградие "Монтруж" той уби една жена. Там полицията също щурмува похитителя. Амеди Кулибали бе убит, а четирима от заложниците също загинаха.

Броени дни след атентата стана ясно, че братята Саид и Шериф Куаши са получили 20 000 долара от "Ал Кайда". Това е станало преди 3 години. На 15 януари лидерът на подразделението на терористичната групировка в Йемен Насер бен Али ал-Анаси заяви във видеообръщение, че "Ал Кайда" поема отговорност за нападението срещу редакцията на "Шарли Ебдо".

Междувременно стана ясно, Амеди Кулибали лично е познавал Шериф Куаши. Кулибали е бил добре познат на френската полиция още от 2010 година, когато е взел участие в опит за бягство от затвор в страната.

България през 2015 година: Спортните успехи и разочарования

През настоящата година феновете на спорта имахме своите поводи за гордост, които не трябва да подминаваме с лека ръка. Макар във футбол...

По-късно се появи версия, че четиримата убити на 9 януари в еврейския магазин в Париж "вероятно" са били убити от нападателя още в началото на заложническата криза. Имайки предвид „състоянието на телата” и собствените думи на нападателя Амеди Кулибали пред френска телевизия по време на кризата, прокурор Франсоа Молин смята, че "нито един от заложниците не е бил убит по време на атаката" на полицията, сложила край на напрежението. Думите на френския прокурор дойдоха, след като приятелката на застреляния в редакцията на "Шарли ебдо" Стефан Шарбоние-Шарб вече обвини френските служби, че са неглижирали заплахи срещу френското издание.

Братята Саид и Шериф Куаши бяха погребани в пълна анонимност. Саид бе погребан в Реймс. На погребението му не е имало никого; съпругата му не е пожелала на присъства.

След атентата търсенето на изданието скочи няколко пъти, като достигна пет милиона екземпляра. В началото на февруари журналистите излязоха в отпуска, а на 25 февруари излезе новият брой на изданието с тираж от 2,5 млн. броя.

През май един от водещите карикатуристи Рено Луизие обяви, че напуска "Шарли Ебдо". „Всеки нов брой е мъчение, защото другите си отидоха“ заяви тогава Луизие, който е в изданието от 1992 г. Той допълни още, че решението му е личен избор.

През юли главният редактор и издател на изданието Лоран Сурисо се отказа от карикатурите на религиозни теми. По думите му редакцията е отстояла принципа да рисуваш това, което искаш: „Ние свършихме нашата работа. Защитихме правото на карикатурата.“

България през 2015 година: Спомен за 2014 година

По традиция Actualno.com започва годишните си обзори със споменен не за изминаващата година, а за тази преди нея. В случая спомените ни...

Нападението във влака Амстердам-Париж

На 21 август въоръжен мъж рани трима души в пътническия влак Амстердам-Париж. За щастие група американски морски пехотинци, пътуваща във влака, се е намесила и е успяла да спре стрелеца. Военните, подпомогнати от един британец, чули зареждането на пълнителя, докато минавали покрай тоалетната и го причакали. В схватката нападелят рани трима от тях. Произшествието стана край град Арас, Северна Франция, малко след 16:00 часа местно време.

Нападателят се оказа мароканецът Аюб ел Хазани. По време на разпита Хазани казал, че намерил автомата "Калашников" в парк близо до железопътната гара Миди (Юг) в Брюксел, където имал навика да спи. Няколко дни по-късно той решил да се качи на влак, за който разбрал от други бездомници, че ще бъде пълен с богати хора, пътуващи от Амстердам за Париж, и се надявал да си осигури прехрана чрез въоръжен грабеж.

Атентатите в Париж

Серия от терористични актове разтърсиха Париж на 13 ноември. В няколко района на френската столица терористи откриха стрелба. Едно от местата на нападението беше ресторантът Le Petit Cambodge. Три взрива от камикадзета се случиха в близост до Stade de France, където се провеждаше приятелски мач между отборите на Франция и Германия. На стадиона беше и френският президент Франсоа Оланд. По време на рок-концерт в зала "Батаклан" терористите взеха заложници. По последни данни в атентатите са загинали 130 души, а 352 бяха ранени.

България през 2014 година: Провали и успехи

2014 г. беше интересна и разнообразна. България премина през възходи и падения, преживя и успехи, и провали. Те са безспорни, и въпреки...

Отговорност за терористичните актове пое „Ислямска държава“.

Предполагаемият организатор на атентатите Салах Абдеслам беше търсен в Белгия, но не бе открит. По последна информация той е успял да избяга в Сирия. На 2 декември се появи информация, че е възможно Абдеслам да е в Европа и по-точно на територия на Германия.

След атентатите френският президент Франсоа Оланд призова да бъде създадена обединена група за борба с тероризма, в която да участват САЩ и Русия. Във Франция бе въведено извънредно положение, което бе удължено с три месеца по решение на Сената. Хората опитаха да покажат смелост веднага след кървавата драма, но инцидент с фойерверки показа, че страхът няма да си отиде лесно. У нас отзвукът за управляващите в лицето на Бойко Борисов беше уплахата, че може да намалеят парите за еврофондовете.

На 18 ноември стана ясно, че автоматите "Калашников”, използвани при координираните терористични атаки в Париж от петък 13 ноември, са българско производство. Това съобщи тогава БНТ от отлично информиран източник от българските спецслужби. Оръжието е произведено през 80-те години на миналия век, но не е ясно дали атентаторите са го придобили от България. Много е възможно това да е станало от друга държава. В момента тече интензивен обмен на информация между българските и партньорските спецслужби, но се разбра, че атентаторите са поръчали автоматите от Германия. Преди това лично премиерът Бойко Борисов отрече да сме изнасяли такъв тип автомати, каквито бяха използвани във френската столица.

След нападенията три автомата "Калашников" бяха открити в един от автомобилите, използвани при атентатите в Париж. Колата е била изоставена в Монтрьой, предградие на френската столица. Черният Seat е бил паркиран на място, където до преди няколко години е имало джамия. В крайна сметка беше арестуван и продавачът на оръжието.

България през 2014 година: Тефтерчетата на Филип Златанов

И през 2014 година не минахме без този скандал, макар да не беше най-големият на годината. Или пък беше? Кой би могъл да каже дали приз...

Отново на 18 ноември беше обезвредена друга група терористи в парижкото предградие Сен Дени. Тя е планирала атентат в друга част на Париж. Терористите са, целяли нападения в летището на столицата "Роаси Шарл дьо Гол".

Целта на нападателите била терористична атака в бизнес квартала "Дефанс", наричан още парижкия Манхатън, в северозападната част на Париж, както и нападения в търговския център "Четирите сезона“ в квартала, съобщи тогава Mirror.

По време на антитерористичната спецакция на френските полиция в Сен Дени загинаха двама терористи и бяха задържани седем членове на терористична клетка. Една жена се е самовзриви с колан, опасан с взривно устройство, а мъж е загинал от граната. При полицейската операция загина и един четириног полицай - кучето Дизел, което предизвика вълна от мъка по социалните мрежи.

На 23 ноември в Белгия се проведе безпрецедентната антитерористична акция. При нея не бяха намерени следи от взривни вещества, нито от главния издирван Салах Абдеслам. По време на една от 19-те акции, проведени в центъра на столицата Брюксел и на различни места в страната, имаше престрелка. Тя е станала в квартал Моленбек в столицата. Извършени бяха 19 обиска, а 16 души бяха арестувани. При нова акция бяха арестувани още петима души, но те бяха освободени. А славата на Моленбек на развъдник на проблеми се разпространи в цяла Европа - кварталът стана пример за неуспешната интеграция на мюсюлманите в редица западни общества и даде почва на редица анализи защо се става терорист-камикадзе.

Цялото това напрежение позволи на най-големите оръжейни компании в света да натрупат сериозни печалби на борсата. Дано обаче това да им е за последно, а не да се налага да смятаме колко още пари са изкарали заради ново кърваво нападение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се готви да пази от съд биещи за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа