"Тероризмът няма да победи": Сунак обеща подкрепа на Нетаняху

2053
"Тероризмът няма да победи": Сунак обеща подкрепа на Нетаняху
Снимка: Getty Images

Великобритания работи за изясняване на ситуацията с гражданите си в Израел. Това съобщи пред репортери премиерът Риши Сунак. "Тероризмът няма да победи", обяви министър-председателят и обеща твърда подкрепа на израелския си колега Нетаняху.

ОЩЕ: Войната в Израел: Обобщение на втория ден (ВИДЕО)

Това съобщение идва след новината за смъртта на 20-годишния Натаниъл Йънг, британски гражданин, служещ в израелската армия. Семейството му заяви, че той е бил убит на границата с Газа в събота.

Двама други британски граждани - 26-годишният Джак Марлоу, който е посещавал същото еврейско училище в Лондон като Йънг, и фотографът Дан Дарлингтън - също са в неизвестност.

Лидерът на Лейбъристката партия сър Киър Стармър заяви, че в мислите си е със семейството на Йънг, и осъди "ужасното насилие" в Израел, което той определи като "терористична атака".

Германският канцлер Олаф Шолц обеща солидарността на Германия на Израел след мащабните нападения на ислямистката групировка Хамас, съобщи БТА. В телефонен разговор Шолц увери израелския си колега Бенямин Нетаняху, че "Германия застава твърдо на страната на Израел в условията на тази ужасяваща атака". Канцлерът нарече атаката на Хамас "варварска" и "възмутителна".

Той посочи, че му предстоят обстойни телефонни разговори и с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, с американския президент Джо Байдън, френския Еманюел Макрон и с британския му колега Риши Сунак, в които ще обсъди обстановката с тях.

ОЩЕ: Разказ: Музикален фестивал в Израел се превърна в клане (ВИДЕО)

Шолц осъди и пропалестинските тържества в Берлин. "Не приемаме по нашите улици да се празнуват чудовищните нападения срещу Израел", каза той вчера в германската столица.

В събота около 50 души се събраха в берлинския квартал "Нойкьолн" на, както съобщи полицията, пропалестинска демонстрация. Повдигнати са криминални обвинения.

Същевременно вчера пред Бранденбургската врата се състоя митинг за солидарност с Израел, в който по първоначални данни на органите на реда са се включили около 2000 души.

Множеството като цяло беше спокойно, но тишината многократно беше нарушавана от гневни възгласи, съобщи репортер на ДПА. Много от участниците искаха да бъде прекратено предоставянето на финансова помощ за палестинците в Близкия изток. Срещаха се плакати, на които се четяха надписи, като например "Мир и сигурност за Израел, никаква финансова помощ за терористи".

Германският министър на икономическото сътрудничество и развитие Свеня Шулце заяви, че ведомството ѝ иска да преразгледа цялостния си ангажимент към Палестинските територии в отговор на нападенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа