Той е луд идиот: Руски генерал е изритан заради чутовно фиаско в Украйна (ВИДЕО)

27968
Той е луд идиот: Руски генерал е изритан заради чутовно фиаско в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Генерал Рустам Мурадов е освободен като командващ на Източното военно окръжие в Русия. Това пише в специален материал на The Moscow Times.

Новината не е потвърдена официално от руското военно министерство и Кремъл, но The Moscow Times цитира свои вътрешни източници – два източника. Причината за решението - "Мурадов беше отстранен, защото е луд идиот, който беше способен да прати войници на сигурна смърт. Много хора се оплакаха от него". Това са думи на основният източник на The Moscow Times.

ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"

Мурадов беше отговорният командир за пълния провал в зимната руска офанзива при Угледар (Въгледар, Вухледар). Според нидерландския проект Oryx, който работи само с публични данни – геолокализирани снимки и видеа, само при Угледар за 3 дни Мурадов е загубил 103 тежки военни (превозни) средства, включително 36 танка, а украинците са загубили само 20 тежки военни (превозни средства). "Мурадов многократно е дал заповеди да се атакува в малки формации през минни полета, при открит терен. И те не постигнаха нищо в Угледар", обобщава един от източниците на The Moscow Times:

ВИДЕО: Имат ли мозък руснаците - тоталното унищожение при Угледар

Но освен това, Мурадов е командир с боен опит от Сирия и отстраняването му дава рядък поглед върху срива и хаоса във висшето руско командване предвид серията военни неуспехи в Украйна.

Междувременно, в дневния си обзор ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на продължаващите усилия на руските служби да ограничат възможностите на по-важни държавни чиновници и дикретори на държавни компании да напускат Русия – на първо място чрез конфискация на личните им документи.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) И ISW вече смята, че ЧВК Вагнер са постигнали успехи в административния център на Бахмут. След като преди около денонощие и половина създателят на наемниците Евгений Пригожин развя флага им в близост до сградата на централната администрация на града, вече излязоха и повече видеа, показващи разрушена административна сграда. Един от украинските източници в Twitter, следящ войната (NOEL), предполага, че украинските части се оттеглят и заемат позиции зад жп линията в центъра на града, на запад от нея. Според популярния руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Пригожин, боевете в центъра на града са при стадиона "Металург" и при училище 11.

"Противникът се опитва да поеме пълен контрол над град Бахмут и продължава интензивно да го щурмува, хвърляйки в битка най-професионалните си части", коментира зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр в профила си в Телеграм, вероятно визирайки включването на руски десантчици от руските ВВС. Според сутрешната сводка на украинския щаб, за изминалото денонощие са отблъснати 32 руски пехотни атаки в Бахмут и около него.

От юг фронтът при Бахмут е подсигурен от украинците (специално при Ивановско, 5-6 километра югозапад-запад) – това се признава дори от "Рибар", макар руснаците да не падат съвсем по гръб в говоренето и да казват как били превзели няколко блока по улица "Бахмутска". Северният фланг на града също се държи – Орехово-Васильовка, Григоровка и Богдановка си остават непревземаеми позиции за руснаците.

При Авдеевка все още руският натиск е много силен и все още руснаците не могат да си осигурят позиции, от които да тръгнат да обкръжават най-силната украинска позиция в тила на град Донецк. Говорителят на пресцентъра на Таврийското направление на украинската армия Олексий Дмитрашкивски съобщи, че изглежда има ротация на руски части що се отнася до Авдеевка. (КАРТА) А специално в Маринка, която е на 27 километра южно-югозападно от Авдеевка, руснаците изглежда са били изтикани малко назад след серия украински контраатаки. Градчето е буквално сринато, няма тухла върху тухла, но въпреки това 13 месеца вече руската армия така и не може да го превземе изцяло.

В Луганска област статуквото като цяло се запазва – около Кремена, при Диброва и в горската местност Серебрянка няма пълен контрол от нито една от двете армии. Билохоривка, на 10 километра южно от Кремена, остава непревземаема позиция за руснаците. Изглежда има лек напредък на украинците при Червенопоповка (Краная Поповка), но това не е от съществено стратегическо значение в момента:

Все по-усилено руснаците изграждат защитни съоръжения в Крим, което показва притеснението им за предстояща украинска контраофанзива:

На всичкото отгоре руснаците все още не могат да оправят жп пътя на Керчеснкия мост, който пострада от взрив още през есента на 2022 година:

Тази нощ е имало руско нападение в Одеса – видеокадри от взрив вече се разпространяват в социалните мрежи. Излезе и съобщение от украинските ВВС, че по цели в Украйна са изстреляни 17 дрона "Шахед" от руснаците и 14 са свалени:

ВИДЕО: Украински танк разстрелва от упор руски окоп и го прегазва (II част)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа