Турция е за оставането на Великобритания в ЕС „при всички обстоятелства“

364
Турция е за оставането на Великобритания в ЕС „при всички обстоятелства“
Снимка: iStock

Турция подкрепи категорично оставането на Великобритания в Европейския съюз, ден преди провеждането на референдума за излизането от блока в четвъртък.

Ние искаме Великобритания да остане в Европейския съюз при всички обстоятелства“, посочи външният министър на страната Мевлют Чавушоглу.

Саркози към Меркел: Членството на Турция в ЕС е немислимо

Бившият френски президент Никола Саркози заяви пред германския канцлер Ангела Меркел, че членството на Турция в ЕС е „немислимо&r...

Лондон традиционно оказва силна подкрепа за членството на Анкара в ЕС, пише БГНЕС.

Междувременно стана ясно, че постигането на споразумение между Турция и Израел по време на предстоящите преговори зависи изцяло от стъпките, които Израел ще предприеме.

„Това дали може да бъде постигнато споразумение на първата предстояща среща зависи от стъпките, които ще бъдат предприети от Израел“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на пресконференция в Анкара, цитиран от AFP.

Той не уточни датата на срещата, но по-рано в местни медии се появиха съобщения, че тя ще се състои тази неделя.

Турция и Израел може да подпишат общо споразумение тази седмица

Обтегнатите отношения между бившите съюзници Турция и Израел може да бъдат подобрени още тази седмица, след като и двете страни са се...

Отношенията между Турция и Израел се влошиха, след като израелски сили за сигурност убиха деветима турски и един турско-американски гражданин на борда на пътуващия за Газа кораб „Мави мармара“ през 2010 г.

Две от основните искания на Турция за нормализиране на отношенията – извинение от Израел и компенсации за близките на загиналите, бяха изпълнени. Последното трето настояване за вдигане на блокадата около Газа остава последно препятствие.

Нашите условия не са особено сложни, те са прости условия“, каза Чавушоглу и допълни, че „те трябва да бъдат изпълнени, също като искането за извинение“. По искане на Анкара Израел се извини на Турция през 2013 г., което беше видяно като стъпка към подобряване на двустранните връзки.

Според източници на в. „Хюриет“ двете страни са постигнали компромис, след като Израел се е съгласил да финализира процедурите си за строеж на болница, която да обслужва жители на Газа, като също така няма да пречи на Анкара да доставя медикаменти и служители за лечебното заведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа