Турски министър заговори за "свещена война" в Европа

3693
Турски министър заговори за "свещена война" в Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението между Турция и Европа започва да става все по-силни след резултата, който се получи на провелите се вчера (15 март) парламентарни избори в Холандия.

С особено силен език продължава да си служи турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той предупреди, че "съвсем скоро Европа я очаква свещена война". "Гледайки към социалдемократите и фашиста Вилдерс, не съществува разлика, те имат еднакъв манталитет. Докъде ще доведе това? Накъде водите Европа? Вие започнахте колапса на Европа. Влачите Европа към бездната. Скоро в Европа ще започне свещена война", заяви крайно скандално Чавушоглу.

Турският елемент в изборите - всички го признават, ефективно лечение изглежда няма

България е длъжна да има добри отношения с Турция, но това е двустранен процес. Всички опити за намеса на Анкара във вътршените работи ...

Чавушоглу също така постави под въпрос и разбирането на Холандия за „хуманност, демокрация и свобода“, настоявайки, че Турция няма да остане пасивна при подобни действия. „Ще видите през идващия период, ние ще предприемем по-нататъшни стъпки“, допълни министърът. Късно вчера той отново повтори заплахата си Турция да прекрати споразумението за мигрантите с Брюксел, ако действията на европейските държави по отношение на турските министри останат същите.

Същевременно турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик заяви специално за ТАСС, че "няма смисъл" Турция да продължава изпълнението на споразумението за реадмисия в ЕС. Според Челик „ЕС има полза от споразумението, а Турция – не”. „Затова, според мен, продължаването на изпълнението на това споразумение няма смисъл”, каза турският министър. Той обвини Жан-Клод Юнкер и комисарят по разширяването Йоханес Хан, че правят антитурски изявления.

И Австрия с твърда позиция

Австрийският министър на външните работи Себастиян Курц заяви, че Турция не може да стане член на ЕС. Според него на Анкара трябва да се предложи споразумение за добросъседство, за разлика от други страни на Балканите, за които перспективата за членство трябва да бъде запазена.

Стоян Сталев: Европа сгреши със споразумението за мигрантите с Турция

Има стара практика в Западна Европа да има предизборни събрания на турските емигранти там. Този път ситуацията е доста по-напрегната по...

В документа за реформите в ЕС, в който се описват позициите на австрийското правителство за неговото председателство на ЕС през втората половина на 2018 година т.е. веднага след българското председателство, се подчертава, че е крайно време да се решат отношенията с Турция. За разлика от кандидатите за членство от Западните Балкани в продължение на години Турция се отдалечава от ЕС, пише в този документ. Провалилият се опит за преврат през 2016 година само ускори този процес, а се забелязват и драматични нарушения на човешките права, върховенството на закона и демокрацията. В същото време Турция провокира със своите предизборни прояви страните-членки на ЕС преди референдума. Поради това присъединяването на Турция към ЕС е немислимо, пише в документа.

В същото време Турция се определя като важен регионален и икономически играч, а ЕС и Турция имат интерес за по-тясно и конструктивно сътрудничество на равноправни основи и на всички нива. Вместо твърдоглавото подкрепяне на идеята за членство е по-добре да има реален подход - един европейско-турски договор за добросъседство, казва Курц. В това споразумение не трябва да се допуска опцията за членство, нито пък правото на свободно движение на турските граждани в единния пазар. Основата трябва да бъде модернизиране на митническия съюз.

Себастиян Курц подчертава, че ситуацията е съвсем различна за страните от Западните Балкани, за които перспективата за членството им трябва да бъде задържана: "Тя беше и остава важен мотив за извършването на реформи. Мигрантската криза доказа колко е важна стабилността и сигурността на Западните Балкани за сигурността и стабилността в Централна Европа, пише още в документа на австрийското правителство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа