Туск отмени срещата на европейските лидери

8564
Туск отмени срещата на европейските лидери
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отмени срещата на правителствените ръководители на Европейския съюз, но тази на страните от еврозоната ще бъде проведена.

Това стана в момент, когато започва срещата на финансовите министри от еврозоната в Брюксел за намиране на решение на кризата в Гърция.

Припомняме, че преди два дни Доналд Туск предупреди, че Гърция и нейните кредитори имат последен шанс за постигане на спасителна сделка.

"Без единство около Гърция след четири дни ще се събудим в различна Европа. Това наистина е последното предупреждение за Гърция и за нас и последния ни шанс", заяви Туск пред ЕП в Страсбург, където гръцкият премиер Алексис Ципрас по-рано обеща напредък след няколко неползотворни месеца.

Европейската комисия преценява като много малка вероятността да получи днес зелена политическа светлина за преговори за трети спасителен план за Гърция, която рискува всеки момент да излезе от еврозоната. Това заяви заместник-председателят на ЕС Валдис Домбровскис в Брюксел.

Много малко вероятно е Комисията да получи мандат за преговори тази неделя, каза Домбровскис, преди да продължи дискусиите с министрите на финансите от еврозоната за съдбата на Гърция.

Гърция: Определени държави не искат споразумение

Очевидно определени европейски държави не искат да се постигне споразумение, за да бъде спасена Гърция от банкрут. Това твърди правит...

По-рано представител на управляващата партия в Гърция Сириза заяви пред местната телевизия "Мега", че поставените условия пред Еврогрупата от страна на Германия, за да бъде отпусната нова помощ на Гърция, имат за цел да унижат Атина, а тяхната истинска цел е да свалят правителството на Алексис Ципрас.

"Това, което се случва, е желанието да бъдат унижени Гърция и гръцкия народ или да бъде свален от власт Ципрас", каза Димитриос Пападимулис от Сириза, който е и заместник-председател на Европейския парламент.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле поиска "Гърция или да подобри плана за реформи, срещу който да получи спасителна програма, или временно, за пет години, да излезе от еврозоната".

В този час започват да пристигат финансовите министри от еврозоната за нова среща в Брюксел. Късно снощи те не постигнаха споразумение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com