Търговията с фалшиви паспорти се разраства

7675
Търговията с фалшиви паспорти се разраства
Снимка: Pixabay

Само в рамките на един-единствен ден - 10 ноември 2018 г. - на летището в Атина са засечени общо 600 лица с фалшиви паспорти и лични карти. Фалшификациите са били от най-разнообразен характер: някои от пътниците са имали подправени паспорти, други пък – недействителен документ, издаден на името на съвсем друго лице, пише в свой анализ БГНЕС.

Случилото се през въпросния ноемврийски ден потвърждава общата тенденция: между януари и октомври 2018 г. гръцката полиция, подпомагана от германски служители за сигурност, са разкрили общо 5633 лица, пътуващи с фалшиви документи. Откакто бе затворен т. нар. Балкански маршрут, пътуването със самолет стана все по-важно за мигрантите. Но докато преминаването през т. нар. зелени граници в Европа беше относително лесно, паспортните проверки при полети са сравнително строги. Ето защо процъфтява търговията с фалшиви паспорти.

Българските власти: Груевски няма издаден български паспорт

Никола Груевски не е български гражданин и не е подавал документи за българско гражданство. Това съобщават от българското Министерство ...

Данните относно нелегалната миграция, цитирани от германския вестник „Ди Велт", доказват този факт. В информацията се сочи, че "са налице много голямо количество подправени документи с най-различно качество“. Европейският съюз също поддържа тази констатация. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана „Фронтекс“ през второто тримесечие на 2018 г. са били открити значително повече фалшиви документи, отколкото от началото на бежанската криза през 2015 досега. Само през първото тримесечие на 2018 г. се констатира нарастване с 23 на сто.

Тази статистика също откроява особеното значение на самолетния транспорт: 70% от фалшивите документи са били разкрити сред пътуващи със самолет. Най-голям брой подправени паспорти извън територията на ЕС се разкриват от служителите на истанбулското летище „Ататюрк“, а в рамките на Шенгенското пространство – от гръцките граничари. По данни на „Фронтекс“ броят на лицата с фалшиви документи за самоличност, засечени в Гърция, е нараснал на 253% в сравнение с предходната година.

Трафикантите на хора явно действат много професионално. Властите констатират това и във връзка с огромния брой фалшиви документи, разкрити само в един-единствен ден. Потсдамският Център, изследващ нелегалната миграция, разполага с данни, според които каналджиите в Атина са в състояние само за няколко часа да набавят голям брой фалшиви паспорти. Обикновено те купуват самолетни билети с нефиксирана дата и полет, така че билетът да може да се презавери в последния момент за друга цел в рамките на ЕС. Тази тактика се използва, когато се забележи, че граничните власти особено щателно проверяват паспортите за даден полет.

Според анализ на германските сили за сигурност, става дума "предимно за подправени задгранични паспорти от държави в Европейския съюз, респективно в Шенгенското пространство. Използват се също откраднати или изгубени германски паспорти, както и временни документи за самоличност, издадени на бежанци. През последните години германските власти са издали близо 600 000 подобни документа.

Зам.-министър на МВР каза - по желание електронна самоличност, но по закон е задължително

Паспорти с биометрични данни и електронен носител в тях има още от 2010 година, но с промени в закона се предвиди в личните карти да им...

Експертите отчитат също, че социалните медии играят все по-нарастваща роля във връзка с нелегалната миграция. От лятото на 2017 г. силно се е увеличил например броят на „офертите за прехвърляне със самолет в ЕС" от Турция и Гърция. Австрийският канцлер Себастиан Курц наскоро настойчиво призова Фейсбук да вземе мерки срещу подобни каналджийски оферти. Важно е Европейският съюз да упражни по-голям натиск над Фейсбук, за да бъде пресечена активността на трафикантите в социалните медии. Много хора в Средния Изток, Африка и Централна Америка се хващат на лъжите на престъпните банди, плащат големи суми и рискуват живота си. Европа не бива повече да си затваря очите за това, предупреди австрийският канцлер в интервю за вестник „Билд“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа