Убити и ранени след стрелба в Ротердам (ВИДЕО)

2789
Убити и ранени след стрелба в Ротердам (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Двама души са убити, а тийнейджърка се бори за живота си, след като 32-годишен стрелец откри огън в къща и болница в Ротердам. Нидерландската полиция съобщи, че все още разследва мотивите за нападенията, извършени от облечения в бойно снаряжение мъж, който подпалил и болницата.

Мъжът първо нахлул в къща в нидерландския пристанищен град и открил огън, като убил 39-годишна жена и тежко ранил 14-годишната ѝ дъщеря, заяви пред репортери началникът на полицията Фред Вестербеке. След това той се преместил в класна стая в болницата Erasmus MC, като застрелял 46-годишен учител, преди да предизвика пожар в лечебното заведение, предизвиквайки паника.

Още: Стрелба в Братислава, има загинал и ранени

Елитна полиция щурмува болницата, докато паникьосани медици в бели престилки се изсипват от сградата, бутайки пациенти в инвалидни колички и на носилки.

"Първо имаше стрелба на четвъртия етаж. Бяха произведени четири или пет изстрела. След това в учебния център беше хвърлен коктейл "Молотов" - разказва студент по медицина, цитиран от RTL Nieuws, който не съобщава името си. "Имаше много паника и викове... Не чух никакви изстрели, само паниката и от това започнах да действам", цитира обществената телевизия NOS друг очевидец, цитиран от БГНЕС.

На снимки се вижда как хеликоптери бръмчат над главите и полицейски снайперисти заемат позиции на покрива на болницата. Полицията заяви, че заподозреният, студент в болницата, вече е бил известен на властите заради присъда за жестокост към животни.

По-рано властите съобщиха, че той е бил облечен в дрехи в "боен стил", висок, с черна коса и е носел раница. Смята се, че е притежавал само едно огнестрелно оръжие и няма данни да е имал съучастници.

Още: Гангстерска война в Гърция: 6 души са убити

Главният прокурор Хуго Хиленаар заяви пред репортери, че заподозреният сътрудничи на полицията след ареста си. "В момента не можем да кажем нищо за мотива на това ужасно деяние. Разследването все още продължава." "Невероятно е", заяви ротердамският лекар Матайс ван дер Поел, цитиран от уебсайта Algemeen Dagblad. "Всички са напълно шокирани от събитията и гледат новините с ужас. Страхувам се, че такива неща не могат да бъдат предотвратени", каза той.

Ротердам често е арена на престрелки, които обикновено се обясняват с уреждане на сметки между съперничещи си наркобанди. През 2019 г. трима души бяха застреляни в трамвай в Утрехт, което предизвика огромно издирване. А през 2011 г. страната остана шокирана, когато 24-годишният Тристан ван дер Влис уби шестима души и рани 10 други при нападение в препълнен търговски център.

Още: Терористична заплаха отмени рок концерт в Ротердам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа