Учени: Антидепресант бори раковите клетки

6989
Учени: Антидепресант бори раковите клетки
Снимка: iStock/Guliver

При напреднали форми на рак злокачествените клетки могат да растат и да се разпространяват с бързи темпове. Ново проучване установява, че съществуващ антидепресант, който е доказано безопасен за пациентите, може да намали този темп на растеж, съобщава БГНЕС, позовавайки се на „Стъди Файндс“. Изследователи в Белгия твърдят, че Сертралинът е инхибирал растежа на раковите клетки при лабораторни и животински тестове. Докато други проучвания вече са открили противораковия потенциал на лекарството, новият доклад разкрива какво всъщност прави Сертралин толкова ефективен за предотвратяване на разпространението на болестта.

Изследователи от Katholieke Universiteit в Льовен казват, че раковите клетки използват различен биологичен процес, за да стимулират растежа си. При много форми на заболяването злокачествените клетки произвеждат голямо количество от две аминокиселини, наречени серин и глицин. Изследването установява, че раковите клетки всъщност се пристрастяват към тези вещества и се нуждаят от тях, за да продължат да растат. „Този механизъм е интересна цел, тъй като раковите клетки са толкова зависими от него“, казва професор Ким Де Киерсмакер, ръководител на Лабораторията за механизми на заболяванията при рак (LDMC), в университетско издание. „Здравите клетки използват този механизъм в по-малка степен и също така поемат серин и глицин от храната. Това обаче не е достатъчно за раковите клетки, което означава, че те започват да се произвеждат повече. Ако успеем да спрем това производство, ще можем да се борим с рака, без да засягаме здравите клетки", каза той.

Учени превърнаха ракови клетки в здрави

Учени от института за медицински изследвания Санфорд-Бърнам съобщиха, че белтъкът Е47 е способен да превръща раковите клетки на панкреа...

В търсене на лекарства, които биха могли да повлияят на производството на серин и глицин, изследователите са изследвали 1 600 различни вещества върху клетките на дрождите. „Има и дрожди или плесени, които зависят от един и същ механизъм“, обяснява координаторът на изследването д-р Карин Тевисен. "От всички тези съединения антидепресантът показа най-добри резултати при блокиране на производството на двете аминокиселини. По-конкретно, тестовете разкриват, че лекарството е много ефективно за инхибиране на разпространението на рак на гърдата. „Други проучвания вече показаха, че Сертралинът има известна противоракова активност, но все още нямаше обяснение за това“, докладват изследователите. „В това проучване успяхме да покажем, че Сертралинът инхибира производството на серин и глицин, причинявайки намален растеж на раковите клетки. Също така открихме, че това вещество е най-ефективно в комбинация с други терапевтични средства."

Белгийският екип добавя, че използването на Сертралин заедно с други терапии на рак при мишки значително забавя растежа на клетките на рака на гърдата. Авторите на изследването отбелязват, че левкемията, мозъчните тумори, белодробните и кожни ракови клетки също показват тази биологична зависимост. „Сега, след като успяхме да идентифицираме този механизъм за рак на гърдата, можем да започнем да изследваме други видове рак, които също са пристрастени към синтеза на серин и глицин“, казва проф. Де Киерсмакер. „Това е например случаят с Т-клетъчна левкемия, но също така и при някои видове рак на мозъка, белите дробове и кожата. Колкото повече тумори можем да идентифицираме, които са чувствителни към Сертралин, толкова по-добри са перспективите за помощ на пациентите в бъдеще.“

Той предупреждава, че резултатите са потвърдени само в експериментални проучвания, но екипът е оптимист, че антидепресантът скоро ще стигне до опити с хора. „Безопасността на употребата на Сертралин при хора вече е добре описана, което е голямо предимство. Ето защо ние търсим също индустриални партньори, които да доразвият това."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа