Украинците атакуваха в 5 сектора и удариха редица обекти в окупираните земи (ВИДЕА)

8664
Украинците атакуваха в 5 сектора и удариха редица обекти в окупираните земи (ВИДЕА)
Снимка: Скрийншот - Twitter.com/Special Kherson Cat

Украинските войски са провели контраофанзивни операции в пет сектора на фронта и са постигнали успехи в някои райони. Това гласи информацията от днешния анализ на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Геолокализирани кадри, публикувани вчера, показват, че украинските сили са напреднали югозападно от Берховка (на 6 км северозападно от Бахмут), западно от Ягодно (на 2 км северно от Бахмут) и югозападно от самия Бахмут. Украинският генерален щаб съобщи, че ВСУ са провели настъпателни операции южно и северно от града, който дълго време беше най-горещата точка в Донецка област, а и на фронта като цяло.

ОЩЕ: Руски страх: Ще удържим ли Бахмут? ВИДЕА от боевете

(КАРТА) Украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр заяви, че войските напредват по южния фланг на Бахмут, депутатът Юрий Мисягин каза, че украинските сили са установили нова позиция северно от Опитно (на 6 км северозападно от покрайнините на град Донецк) по фронта Авдеевка - Донецк.

(КАРТА) Все още украинската армия не е потвърдила, че контролира Клещеевка - боевете там продължават, въпреки че вчера руският пропагандист Александър Сладков заяви, че руснаците се били оттеглили от града.

ВСУ са освободили важна височина северно от Клещеевка, от която се вижда пътят към селището. Руските войски пък са се изтеглили от горските ивици на запад и югозапад. Руският "Телеграм" канал "Рибар" пише, че руснаците успявали да удържат украинския натиск в това направление въпреки численото преимущество на ВСУ.

А руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ "Телеграм" канала WarGonzo, съобщава, че украинските части пробиват към Клещеевка от запад и северозапад. Имало е контраатака на силите на Москва към Дъбово-Васильовка и към Богдановка. Те също така се опитвали да отблъснат Въоръжените сили на Украйна в района на Орехово-Васильовка, но всичките им операции били без успех.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили нападения по направленията Лиман, Бахмут, по линията Авдеевка - Донецк, на границата между Запорожка и Донецка област и в западната част на Запорожка област. Украинският заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб генерал Олексий Хромов съобщи вчера, че ВСУ са напреднали 7.5 км в контролираната от Русия територия в Западна Запорожка област и по административната граница между Запорожка и Донецка област. Хромов заяви, че украинските сили са освободили девет населени места и 160 кв. км територия от началото на контраофанзивата на 4 юни.

Денков напомни, че Русия ни обяви за неприятел, каза и за АЕЦ "Белене" и Украйна (ВИДЕО)

Помагаме на Украйна, защото е нападната държава. Това каза премиерът Николай Денков. И добави, че Русия обяви България за неприятелска ...

(КАРТА) При Велика Новоселка, на границата между Запорожка и Донецка област, се твърди, че Приютно вече е под контрола на украинците, но все още не е потвърдено визуално. Украинската атака на Старомайорско продължава. Съобщава се, че ВСУ вече са навлезли в покрайнините. Освен това провеждат разузнаване в покрайнините на Урожайно.

Информацията на "Рибар" за това направление е, че действайки на малки групи, украинците най-вероятно се опитват да проучат руската отбрана, за да се подготвят за широкомащабно настъпление.

В направление Херсон няма особена промяна. Публикувани са кадри, от които се вижда как руснаците хвърлят управляеми бомби върху вилите западно от Антоновския мост, където са се окопали украинските войски.

ОЩЕ: Гаф на руското военно министерство с Антоновския мост

Анализ: Каква е съдбата на украинското изкуство по време на войната?

Франция показа загриженост към съкровищата на украинските музеи, позовавайки се на руски удари по инфраструктурата на Киев, пише Le Mon...

Междувременно се появиха множество геолокализирани кадри на украински удари по ключови военни и логистични обекти на руснаците в окупираните територии. Освен за второто мащабно нападение по Макеевка, има снимки от 5 юли на очевидни украински удари по руските позиции край Дебалцево (52 км североизточно от Донецк).

Геолокализирани кадри показват и последиците от предполагаем украински удар по железопътна гара в Ясинувата (на 6 км североизточно от град Донецк).

Ясно могат да се видят и последиците от предполагаем ракетен удар с HIMARS по сградата на руската окупационна администрация във Волноваха, Донецка област (на 35 км югозападно от град Донецк).

Зеленски пред CNN: Бавните доставки на оръжия забавиха контранастъплението

Бавните доставки на оръжие за Украйна забавиха планираната контраофанзива на Киев, което позволи на Русия да укрепи отбраната си в окуп...

Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са атакували руски позиции край Якимовка, на 16 км югозападно от Мелитопол в Запорожка област, и са се опитали да ударят Бердянск (в същата област) с крилати ракети Storm Shadow. Руски източници казват, че системите за противовъздушна отбрана са свалили украинска ракета в района на Бердянск. Местен канал в Херсонска област също твърди, че руската ПВО се е активирала край Скадовск, на 60 км югоизточно от град Херсон.

През изминалата нощ имаше и руски обстрел, който взе цивилни жертви в Лвов: Руски обстрел близо до украинската граница с Полша, има жертви (ВИДЕО)

ISW дава и обновена оценка за ситуацията около АЕЦ "Запорожие", макар тя да не е по-различна от предходната. На 5 юли украинските и руските официални лица запазиха изострената си реторика по отношение на АЕЦ-а след твърденията за възможна атака срещу централата през нощта на 4 срещу 5 юли, каквато нямаше. Русия вероятно продължава да създава информационни условия за евентуална атака под фалшив флаг срещу АЕЦ-а, но засега е малко вероятно да предизвика радиологичен инцидент, смятат американските експерти.

ОЩЕ: МААЕ не е открила експлозиви в АЕЦ "Запорожие" при последната проверка

Украинската армия: Русия използва химически оръжия срещу нас (ВИДЕО)

Говорителят на украинските сили в района на Таврия Олески Димитрошковски заяви, че "Русия активно използва химически оръжия срещу нашит...

Поставен е и акцент върху материала на Financial Times, който се позовава на източници, твърдящи, че китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил Владимир Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна. Вчера в Actualno.com писахме по темата - припомнете си тук.

От украинските власти дойде и нова информация за използваните от Русия ирански дронове. Те твърдят, че Москва продължава да се снабдява с безпилотни машини "Шахед" и създава условия за производство на тези безпилотни самолети в Русия - с помощта на Иран. Олексий Хромов от Генщаба на Украйна заявява, че Русия е получила от Иран до 1800 дрона, от които 1600 са от типа "Шахед", 200 са от неуточнени типове. Хромов добавя, че Техеран постоянно попълва руските запаси и че Русия е постигнала споразумение с Иран за производство на безпилотни летателни апарати в Република Татарстан.

ОЩЕ: Кулеба: И ние, като вас, се борим за своята независимост и свобода

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа