Украинците събират изоставени от руската армия трупове, сателити сочат накъде ще атакува Русия

8421
Украинците събират изоставени от руската армия трупове, сателити сочат накъде ще атакува Русия
Снимка: Getty Images

Украйна сега е принудена да почиства труповете на загиналите окупатори от местата на боевете. Повечето трупове са открити на позиции, които бяха контролирани от руската армия – те са могли да ги вземат. Това констатира Генералният щаб на украинските въоръжени сили, който публикува специално видео във фейсбук профила си.

ВИДЕО (18+)

Временната ситуация с войната

Според американски анализатори, които коментираха темата пред The New York Times, руската армия ще опита ново нападение, по направление Изюм - Днипро (Днепропетровск). Оценката е направена на база сателитни сники, които показват руска военна техника, която върви към Изюм, който се намира на около 230 километра източно от Днипро. Руският ковой е дълъг 12,8 км. Днипро е стратегическата руска цел за овладяване на Донбас. А Генералният щаб на Украйна посочва в публикация във Фейсбук, че руската армия използва дронове „Орлан-10” за разузнаване точно в Изюмското направление.

Няма промяна на ситуацията в Мариупол – там боевете са съсредоточени на пристанището и завода "Аазовстал", добавят от украинския щаб. Оттам се опасяват, че Русия може да направи провокация в Приднестровието, за да ескалира ситуацията в Молдова – с обвинение, че провокацията е дело на Украйна. През последното денонощие са свалени 3 руски дрона, 1 Су-34, 4 руски хеликоптера и 3 крилати ракети, добавят от украинската армия. А към 10 април украинската армия оценява руските загуби в жива сила на 19 300 убити войници. В края на миналата седмица Москва вече призна, че има "значителни загуби", но не даде конкретика.

Същевременно британското разузнаване казва, че се трупат данни и информация за руски военни престъпления в Украйна. Сега конкретно е посочена Бурзова, населено място близо до Киев. И там беше открит масов гроб с убити цивилни. След атаката на жп гарата в Краматорск жертвите вече са 57, 109 души са ранени.

Заради войната, архиерей Андрий Пинчук обвини главата на Руската православна църква патриарх Кирил (Владимир Гундяев, за който мнозина считат на база съвпадения на пътувания извън Русия, че е бил агент на КГБ с псевдоним Михайлов), че благославя морално престъпление с благословиите си за руските войници, отиващи в Украйна. 190 свещеници вече искат патриарх Кирил да бъде съден на църковен трибунал заради позицията му за войната в Украйна, съобщава Kyiv Independent.

Съгласно последните засега данни от ООН, заради войната в Украйна общо над, 4,5 млн. украинци са напуснали родината си. Преди войната, населението на Украйна наброяваше около 44 млн. души.

Интересна новина публикува в Twitter опозиционната беларуска телевизия NEXTA. Според нея, над 500 беларуси се бият на страната на Украйна и това е най-големият контингент чужди бойци в помощ на украинската армия.

The Times: Швеция и Финландия на път да влязат в НАТО през лятото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Руснаците се примиряват с войната на Путин в Украйна

Верен до гроб: Стивън Сегал скъп гост на клетвата на Путин (ВИДЕО)

Френските крилати ракети SCALP за Украйна: Интересните детайли

Велики сме и заедно ще победим: Путин встъпи в длъжност за 5-ти път (ВИДЕА)

Спират влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Кораб, плаващ от Украйна за Египет, заседна в Босфора и спря движението

Таджикистан, Лаос, Гвинея-Бисау: Приятелите на Путин идват за парада на 9 май

Отиде си емблематичният френски журналист Бернар Пиво

Шолц: 35 хиляди германски войници са готови да подкрепят съюзниците при руска атака

Навръх Великден: Мъж беше намерен закован за ограда с пирони през ръцете в Северна Ирландия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа