Украински бивш вътрешен министър разказа как да се поеме контрол над „Азовстал“

35259
Украински бивш вътрешен министър разказа как да се поеме контрол над „Азовстал“
Снимка: Olegzima / Public Domain

Бившият министър на вътрешните работи на Украйна Виталий Захарченко* (задочно арестуван и санкциониран от Украйна ) разказва пред News.ru, че заводът „Азовстал“ е едно от градообразуващите предприятия на Мариупол. Според него подземните комуникации на предприятието са доста големи и са построени още в съветско време. По-специално, там има бомбоубежища, които са предвидени да издържат на определена мощност на атомни бомби. Захарченко смята, че руските военни трябва да имат пълен контрол върху комуникациите.

„Бойците от националния батальон "Азов", изглежда, са защитени, за тях това е каменен чувал, в който са ги подгонили. Основният въпрос тук е дали военните разбират напълно как са разположени тези комуникации, има ли допълнителни входове и изходи, как могат да ги напуснат, колко добре са снабдени с електроенергия, вода, може би някои други агрегати, колко въздух има там. Може би има генератори, които са в състояние да произвеждат електричество. Ако тези животоподдържащи неща бъдат отстранени, тогава те просто няма да могат да останат в такава дори много просторен каменен чувал за дълго време, независимо от специалната подготовка. Тези фактори трябва да се отчитат за по-нататъшни стъпки“, смята Захарченко.

Бастионът на Мариупол. Как изглежда "подземният град" на "Азовстал"?

Той обяснява, че руските войски и силите на ДНР контролират наземната част на „Азовстал“. Според него решението за блокиране на бойците изглежда логично, тъй като най-вероятно тяхната тежка артилерия и бронирани машини са били унищожени, а ако нещо е останало, то е само стрелково оръжие. Захарченко отбелязва, че рано или късно те или ще бъдат принудени да се съгласят с условията да се предадат, или просто ще загинат, а за това е необходим контрол над комуникациите.

По-рано руският президент Владимир Путин на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу нареди да се отмени атаката на промишлената зона "Азовстал" в Мариупол, като нарече това решение нецелесъобразно. Това може да доведе до голям брой жертви сред руските военни. Вместо това, каза той, трябва да се прибегне до блокиране и на защитниците отново да бъде предложено да сложат оръжие.

Шойгу заяви, че завършването на операцията "Азовстал" в Мариупол ще отнеме три до четири дни. Той добави, че в металургичния завод има над две хиляди бойци, блокирани надеждно. Самият Мариупол в момента изцяло бил под контрола на въоръжените сили на Русия, ЛНР и ДНР.

*Виталий Захарченко е назначен за вътрешен министър от президента Виктор Янукович през 2011 г. Той заема този пост в правителството на Николай Азаров, а след оставката на правителството на 28 януари 2014 г. става временно изпълняващ длъжността министър.

През ноември 2013 г. той изпраща в Киев специалното подразделение „Беркут“ и вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи на Украйна, които през януари-февруари 2014 г. оказват яростна съпротива на протестиращите на Евромайдана. Захарченко заявява, че специалните части на вътрешното министерство на Украйна не са имали военно оръжие на Евромайдана. Пред руски медии Захарченко твърди, че като министър на МВР на Украйна не е давал заповед за щурмуването, тъй като не искал да провокира възможен сценарий за гражданска война. Но още на 20 февруари 2014 г. с пряко постановление той разрешава използването на огнестрелно оръжие срещу протестиращите. На 21 февруари 2014 г. Върховната рада на Украйна отстранява Виталий Захарченко, като го заменя с Арсен Аваков. Същия ден Захарченко напуска Украйна и в момента живее в Москва със семейството си.

През август 2019 г Печерският съд в Киев задочно арестува бившия вътрешен министър по подозрение в изпиране на над 10,3 милиарда гривни чрез Смартбанк (Киев). Досъдебното разследване засяга подкупи, пране на пари, фиктивен бизнес и укриване на данъци. Освен това Захарченко е заподозрян в организиране като част от престъпна група, злоупотреба с власт и служебни правомощия от страна на служителите на реда с цел да се попречи на провеждането на митинги, довело до масови жертви сред протестиращите по време на масовите протести в Киев на 18-20 февруари 2014 г.

На 26 февруари 2021 г. Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна въвежда санкции срещу 10 лица от бившия офицерски състав на Украйна, сред които и Захарченко. „Всички тези лица са лишени от държавни награди на Украйна, лишени са от всички звания, нямат нито едно украинско звание към днешен ден. Към тях е приложен максималният брой санкции, които позволява нашето законодателство – това са 13 точки", казва секретарят на СНБО Олексий Данилов.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Последният бастион на Мариупол. Какво представлява заводът "Азовстал", щурмуван от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com