Украйна атакува Русия с десетки дронове (ВИДЕО)

8223
Украйна атакува Русия с десетки дронове (ВИДЕО)
Снимка: 22 ОМБр/Оперативне командування "Південь"

27 украински безпилотни летателни апарата бяха прехванати от дежурни системи за ПВО, от които 18 над Курска област и 2 над Белгородска област бяха унищожени във въздуха. Това дословно гласи съобщение на руското военно министерство в официалния му канал в Телеграм, с което се признава, че тази нощ е имало масирана атака с дронове изглежда от страна на Украйна срещу руска територия.

Не е ясно какво се е случило с останалите 7 дрона, защото глаголът "прехващам" не означава изрично "свалени". В основните прокремълски руски телеграм канали - Mash, Baza и Shot, както и в известния с по-опозиционен характер ASTRA, няма никакви снимки и кадри на случилото се. Това кореспондира с политиката на явно затягане на отразяването на войната в Украйна, особено когато става въпрос за събития, които са в ущърб на Русия: Руснаците крият, но поражения след украинската атака с дронове има (ВИДЕО)

Още: Руски данни за жертви в Белгород, след като руско ПВО свали дрон (ВИДЕО)

Междувременно, тази сутрин се чуха и гръмки взривове в Севастопол. Назначеният от руснаците губернатор на града Михаил Развожаев ги обясни с учения със свръхзвукови бомбардировачи. Колко може да се вярва на неговите обяснения си личи постоянно, последният случай е пресен - с кораба "Павел Державин": Пак пуши: Сигнал за взрив на борда на руски военен кораб (ВИДЕО)

За рождения ден на Путин: Атака с дрон по Москва

Авдеевка - най-горещият фронт в Украйна

Две батальонно-тактически групи и поне няколко по-малки единици – това е силата, която руската армия хвърли в поредния си опит да се справи с Авдеевка. Оценката е на мониторингова група, водена от украински офицер от запаса – в Twitter той публикува анализи под псевдонима Tatarigami. Анализът е на база публични данни (видеа и снимки), както и сателитни данни.

Едната руска група атакува от североизток, другата – от югозапад. Североизточната руска група постигна по-голям напредък – главно заради използването на бронирана техника и артилерия, като някои нейни части дори достигнаха жп линията, но целта да бъдат превзети Северно (6 километра западно от Авдеевка) и Тоненко (5 километра северозападно от Авдеевка) не е постигната.

Цената обаче е жестока – до 12 октомври руснаците са загубили поне 45 единици военна техника, предимно танкове и бронетранспортьори, като това е консервативна оценка и загубите са по-големи, предупреждават украинските анализатори. Въпреки това те са на мнение, че на някои места украинската защита е била хваната неподготвена, макар да е имало достатъчно разузнавателни данни за готвената руска офанзива. Съответно, има руски пробиви на места по фланговете и в тила на Авдеевка. Украинските експерти предупреждават, че и при Бахмут в началото е било така – големи руски загуби, но в крайна сметка руснаците са се преборили да подсигурят фланговете и оттам насетне е било въпрос на време украинците да отстъпят града. При Авдеевка оперативният контекст е различен, но все още не може да се каже, че ситуацията е стабилизирана за украинската страна. Изглежда руснаците концентрират значителен ресурс при Авдеевка, потенциално повече бронирана техника и войници, отколкото досега загубиха – вече четвърти ден боевете текат и това е показателно, че руската армия има потенциал да осъществи още напредък, а руското военно и политическо ръководство вече показа специално при Бахмут, че не се интересува особено от чудовищните загуби при постигането на политическа цел, предупреждават украинските военни анализатори.

Руската операция изглежда политически, а не военно мотивирана – Украйна е невероятно да започне офанзива от Авдеевка, която е отдавна укрепена за защита. Русия иска значима от гледна точка престиж победа предвид че украинската контраофанзива досега не постигна връщане на друг голям град, смятат украинските анализатори. Руското послание с атаката на Авдеевка и тази към Купянск е – въпреки, че Запада ви помага, Русия пак постига победи, заключва украинската мониторингова група.

Авдеевка за 3 дни: Не става толкова бързо, констатират руски военни блогъри (ВИДЕО)

(КАРТА) Иначе, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб има леко намаляване на интензивността на бойните действия при Авдеевка. Отблъснати са 15 руски пехотни атаки, след като в последните 3 дни бяха поне по 20. Украинците посочват като възлови точки на боеве Тоненко и Първомайско. Общо на целия фронт в Украйна е имало над 60 бойни сблъсъка през последните 24 часа, което също е значително понижение спрямо предните дни, когато украинската статистика сочеше средно по 100 бойни сблъсъка.

В библиографията на дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) са дадени препратки към публикации на руски военни канали и блогъри в Телеграм (ТУК и ТУК), които потвърждават по-ранната информация на проруския сепаратист Егор Гузенко, че руските сили са загубили първоначално превзети позиции при коксовия завод северно от Авдеевка (т. нар. Терикон на руски) - има и ВИДЕОКАДРИ (18+), които показват страшните руски загуби: Щурмът на Авдеевка: Руски сепаратист псува как руснаци лъжат, руски танкове горят (ВИДЕО)

Другите участъци на фронта

Командващият украинските сухопътни сили генерал Олександър Сирски подчерта, че руснаците атакуват по-интензивно в направлението към Купянск и по линията Сватово - Кремена (Харковска и Луганска област), но и че украинците са готови да се защитават. За изминалите 24 часа е имало 10 отблъснати руски пехотни атаки при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск).

Геолокализирани видеокадри с руски обстрел по украински части показват, че украинците са подобрили позициите си при Макеевка - на 22 километра северозападно от Кремена. Това е основната точка на боеве в последните дни.

Други геолокализирани видеокадри (на унищожени руски танкове) обаче показват, че и руснаците са подобрили с малко позициите си западно от Макеевка, а в дневния анализ на ISW има препратки към руски военни блогъри, които твърдят, че руската армия напреднала с около километър по линията Лиман Переши - Орлянка (12 километра североизточно от Купянск). Украинският военен наблюдател Константин Машовец казва, че руснаците пробват да пробият и линията Невско - Нововодяне (18 километра северозападно до 16 километра югозападно от Сватово), а говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш призна, че елементи на Първа руска танкова армия, Шеста армия и Двадесета армия атакуват по направленията към Купянск и Лиман.

Колко успешно обаче се справят руснаците при Купянск личи от видеа на роднини на мобилизирани, които се оплакват и искат близките им да не бъдат пращани в атака, а да бъдат изтеглени на позиции за отбрана, защото вече втора година се биели без почивка и частта им е с големи загуби:

В руския телеграм канал ASTRA е публикувано и писмо с оплакване от съпруги на 12-ти гвардейски танков полк как 42-ма от войниците му били затворени в мазе, след като 300 души от полка загинали при провалена атака към Купянск и останалите отказали да продължат напред без адекватно артилерийско прикритие и подкрепления.

При Бахмут вчера сутринта руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов (WarGonzo) за втори път в последните 3 дни обяви, че украинците са се укрепили на позиции по жп линията източно от линията Клещеевка - Андреевка - Курдюмовка (5-13 километра юг-югозапад от Бахмут), но има и руски военни блогъри, които казват, че интензивността на боевете там е понамаляла. Руснаците обаче са напреднали при Орехово-Васильовка, от север - на 10 километра северозападно от Бахмут, като доказателство са геолокализирани кадри от безмилостни украински артилерийски обстрели по нови руски позиции в района:

В западната част на Запорожка област, където е концентрирана украинската контраофанзива, Семьон Пегов твърди, че украинците са отбелязали известен напредък западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол) към Ровно (24 километра югозападно от Орехов). Че има украински успехи в Запорожието показват и видеокадри на цял окоп пленени руски войници:

Има и руски военни блогъри, както и кадри от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов), които показват продължаващите украински усилия да пробият там - но руските твърдения са, че поредната серия украински атаки е спряна:

Още: Голяма част от Руския черноморски флот избяга от Севастопол, украинският търговски коридор работи (СНИМКИ и ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няколко хиляди парашутисти на НАТО с десант в Румъния (СНИМКА)

Заради високите цени: Държавните служители в Гърция излизат на протест

Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Ватиканът въвежда по-строги правила кога явленията ще се признават за "чудеса"

Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа