Украйна не може да се бори с някои руски ракети. При Соледар действа украинска блокада (ВИДЕО)

24025
Украйна не може да се бори с някои руски ракети. При Соледар действа украинска блокада (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3 въздушни, 57 ракетни удара, както и 69 удара от ракетни системи за залпов огън – това е голямата равносметка от вчерашната поредна руска масирана ракетна атака срещу (критична) цивилна инфраструктура в Украйна, която представя Генералният щаб на украинската армия в сутрешната си сводка в официалния си профил във Фейсбук.

Изстреляни са 41 крилати ракети с въздушно и морско базиране (т.е. от самолети и кораби, Х-101, Х-555, Х-59, Х-22 и "Калибър"). От тях са свалени 26.

Говорителят на украинските ВВС Юри Игнат коментира, че при тази атака са използвани модифицирани С-300 и С-400 или ракети "Искандер-М", за да бъде ударен Киев и че Украйна в момента не може да направи нищо, за да свали такива ракети. Те са балистични, изстрелват се по специална траектория – що се отнася до украинската столица стрелбата е от територията на Беларус, и стигат до Киев за по-малко от 2 минути. Единственият вариант за противодействие е унищожаването на ракетните системи, от които се извършва стрелбата, коментира Игнат.

Най-голямата трагедия при руските ракетни атаки от 14 януари, 2023 година е ударът срещу голям жилищен блок в Днипро (Днепър), където живееха 1700 души. Дотук потвърдените жертви са 21. Олексий Арестович, съветник на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски, коментира пред "Фейгин LIVE", че ракетата, поразила блока, е свалена от украинското ПВО. Това твърдение обаче беше оспорено от свидетели на удара, в коментари под предаването, като хората твърдят, че се чул звук от свалена ракета, а след това още една ракета (Х-22) е преминала свободно и е ударила блока. Един от верифицираните в Twitter профили, които следят войната, публикува текст, подписан от командира на украинските ВВС генерал-лейтенант Микола Олешчук, според който Украйна няма оръжия, с които ефективно да сваля Х-22. Ракетата е "въздух-земя", изстрелва се от изтребители-бомбардировачи, обсегът ѝ е 600 километра, като бойната глава тежи около 950 килограма. При вчерашната атака са изстреляни общо 5 такива ракети, от самолети над Азовско море. "Когато се ползват за удари надалеч, отклонението им може да е стотици метри. Само ПВО като Patriot PAC-3 или SAMP-T са способни ефективно и в зародиш да прехващат Х-22", категоричен е генералът. А Арестович беше жестоко критикуван, че с думите си подхранва руската пропаганда, която обвинява именно украинската армия за трагедията - ако не били отклонили/свалили ракетата, нямало да удари там.

Военните действия в Украйна

След като няколко дни украинският щаб не включваше Соледар в местата, където има парирана руска атака, положението се промени в сутрешната сводка. Като места на спечелени от украинците битки са посочени още гара Сол (на 5 километра северозападно от Соледар, важна жп връзка към Северск), Бахмут, Клещеевка, Майорск, Водяне, Маринка. Руското военно министерство отвръща в обзора си за 14 януари с твърдението, че подразделение на руските въздушно-десантни части "развива успеха" в направлението към Сол.

Германският журналист Юлиян Рьопке обобщава ситуацията с думите, че 95% от Соледар е под руски контрол, само че западната жп линия, една от солните мини и гара Сол са под украински контрол. Освен това, вече има кадри в Twitter как украинците изграждат отбранителни съоръжения при магистрала Т0513 (Северск – Бахмут), която е една от двете важни украински логистични линии за поддръжка на успешната отбрана на Бахмут (другата е Е40 Славянск – Бахмут).

За появилото се видео с украински флаг от Соледар Рьопке е категоричен – това е знаме на една от сградите в мина извън административните граници на Соледар, а украинците контролират цялата област Сол, която де факто се води Община Соледар.

Има и други видеокадри, показващи, че украинската армия се е укрепила на позиции на запад от Соледар, точно до самия град.

Друга интересна информация от страна на украинците е, че по отношение на т. нар. Купянско направление (Харковска област, във връзка с украинския натиск в Луганска област по линията Сватово – Кремена) към 12 януари на руския 26-ти танков полк са останали само 10 танка Т-80БВ, които още работят, а от батальонно-тактическата група живи са едва 30 войници. Руснаците отвръщат с твърдение за над 70 убити украински военни, 1 танк, 5 БТР-а и четири военни автомобила в Донецка област. Там отбраната на Бахмут продължава да е успешна за украинците, като основните боеве са в покрайнините на града - Клещеевка например, както и Опитно.

За Херсонска област, назначеният от Путин управител Владимир Салдо обяви, че почти е завършено изграждането на "модерни защитни съоръжения" на източния бряг на река Днепър. Това обаче било само "план Б" - Салдо вярва, че руските сили щели да си върнат Херсон, откъдето избягаха през ноември, 2022 година поради силния украински натиск и постоянното отрязване на снабдяването им.

Междувременно Русия отново потвърди, че няма намерение да води истински мирни преговори с Украйна. Представителят на Руската федерация в ООН Василий Небензя отхвърли украинско предложение по въпроса с фалшиви аргументи – че Украйна е агресор и се кани да атакува Москва, коментира в дневния си анализ американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Небензя подчерта, че войната щяла да свърши само тогава, когато „няма заплаха за Русия от територията на Украйна“. Освен това, Небензя обяви режима на Володимир Зеленски за „авторитарен“ (какъв ли тогава е този на Путин) и че иска да унищожи Украинската православна църква – руска лъжа и опорка, откакто украинските служби обърнаха внимание и предприеха действия срещу Руската православна църква в Украйна, за да не тече от там зловредна пропаганда в полза на режима на Владимир Путин.

ОЩЕ: Шойгу и Пригожин се зъбят кой превзе Соледар, а боевете там продължават (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Германски милиардер инсценира смъртта си и избяга в Москва при младата си любовница? (СНИМКИ)

Шмигал предупреди за възможна Трета световна война

Продажбите на нови автомобили в ЕС се сринаха до 16-месечно дъно

В руските училища отпадат книгите за сталинските репресии, с какво ги заменят?

Зеленски: Русия унищожи почти всичките ни ТЕЦ, очакваме атаки и по АЕЦ (СНИМКИ)

Десетки арестувани по целия свят: Полицията разби голям сайт за онлайн измами

Готвели военен саботаж от името на Русия: Германия арестува двама мъже

Щетите по руската военна база в Джанкой: Украинското разузнаване с данни (ВИДЕО)

Буданов: Това е планът ни оттук нататък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com