Украйна свалила руски балони над Киев

2242
Украйна свалила руски балони над Киев
Снимка: iStock

Шест руски балона са били забелязани над Киев и повечето от тях са били свалени от украинската противовъздушна отбрана. Това съобщи военната администрация на региона, цитирана от Аджерпрес.

Оттам заявиха, че балоните може да са носели проектори и разузнавателно оборудване, но не уточниха кога са прелетели над столицата, въпреки че днес в Киев беше обявена въздушна тревога. 

Франция предоставя на Украйна радари MG-200, откриващи дронове и балистични ракети

Военните министри на Украйна и Франция Олексий Резников и Себастиан Лекорню подписаха днес, 1 февруари, меморандум с френската компания...

"Според информацията, която сега се уточнява, това са били балони, движещи се във въздуха, задвижвани от вятъра", написа военната администрация в приложението за съобщения Telegram. "Целта на изстрелването на балоните вероятно е била да се открият и изтощят нашите средства за противовъздушна отбрана", добавиха от институцията, цитирани от БГНЕС.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Малко преди това съобщение говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат заяви, че Русия може да използва балони в нова кампания за запазване на запасите си от разузнавателни безпилотни летателни апарати. "Разузнавателните безпилотни летателни апарати като „Орлан-10“ сега се използват по-рядко и те си мислят: Защо да не използваме тези балони? Така че те ги използват", каза Ихнат пред украинската телевизия. По-късно той потвърди, че в столицата са прозвучали сирени за въздушна тревога заради летящите в небето балони. Русия не коментира веднага твърденията относно балоните над Киев.

Във вторник въздушното пространство на Република Молдова беше временно затворено от съображения за сигурност, като беше отворено отново след повече от три часа, а системата за въздушно наблюдение на румънските военновъздушни сили засече около 12:30 ч., в националното въздушно пространство малка въздушна цел с характеристики, подобни на метеорологичен балон. Екипажите на двата самолета, изпратени в района, обаче не потвърдиха наличието на въздушната цел нито визуално, нито чрез бордовите радари.

Украйна: Три са жертвите на руска ракетна атака срещу Покровск

Трима души са били убити, а 11 души са ранени при руска ракетна атака в град Покровск в Донецка област. Един от тежко ранените цив...

Всички тези събития се случват в контекста на това, че на 4 февруари САЩ свалиха край атлантическото си крайбрежие китайски балон, за който се предполагаше, че е шпионски. По-късно американската авиация свали три по-малки неидентифицирани летящи обекта, чиито останки все още се издирват и предстои да бъдат изследвани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com