Унгария блокира петролното ембарго на ЕС, този път заради санкциите срещу руския патриарх Кирил

10242
Унгария блокира петролното ембарго на ЕС, този път заради санкциите срещу руския патриарх Кирил
Снимка: iStock

Шестият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия се отлага. На срещата на посланиците от ЕС, на която трябваше да бъде дадена зелена светлина на мерките, Унгария отново е наложила вето.

Представителят на Будапеща се е противопоставил на включването на руския патриарх Кирил в списъка на санкционираните от Брюксел лица. "Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните членки.

ЕС и Великобритания със смъртоносен удар върху руския петрол

Обединеното кралство и ЕС забраняват застраховането на кораби, превозващи руски петрол. Това действие е дори много по-тежко, отколкото ...

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан е дал съгласието си по време на срещата на постоянните представители преди публикуването на текста в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила. Включването на патриарх Кирил обаче е станала причина за ново несъгласие от страна на Будапеща. В момента се провеждат консултации в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, съобщава дипломатически източник, цитиран от БНТ. 

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел и постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90% до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна. 

Във вторник премиерът Кирил Петков обяви, че България е единствената държава с излаз на море, за която ЕС е направил изключение от ембаргото на руския петрол. Късно в понеделник стана ясно, че евролидерите са се договорили да се спре незабавно вносът на 2/3 от руския петрол. От ембаргото отпада газопроводът „Дружба“, което означава, че Унгария, Словакия и Чехия също са част от изключението. Петков потвърди отново, че България ще получи отсрочка от забраната за внос до декември 2024 г. Само че техническите параметри на евроембаргото, т.е. подробностите, официално ще бъдат уточнени на ниво "европейски посланици" утре, 1 юни - това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни", заяви тогава Петков.

Орбан: Все още няма компромис за ембаргото върху руския нефт

Европейският съюз все още не е постигнал компромис, който би могъл да накара Унгария да подкрепи ембаргото върху руския петрол. Това за...

Още: ЕС с шести пакет санкции срещу Русия, ето какво ще засегне той

Петролното ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС срещу Русия. Той предвижда разширяване на черния списък до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система СУИФТ, включително основната финансова институция на страната - "Сбербанк". Идеята за този нов пакет датира още от средата на април, но Унгария блокира преговорите. 

Сега посланиците на 27-те държави-членки ще трябва да се съберат на нова среща, за да преодолеят ветото.

Още по темата Украйна - четете тук.

Най-голямата формация в ЕП не иска повече компромиси за Унгария относно ембаргото

Манфред Вебер, ръководителят на водещата фракция в Европейския парламент - Европейската народна партия (ЕНП), се обяви против повече ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа