X
 
 

Унгарският външен министър иска по-бързо разширение на ЕС към Балканите

724 0
Унгарският външен министър иска по-бързо разширение на ЕС към Балканите
Снимка: Getty images/Guliver
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто призова Европейския съюз да ускори процесът по разширяването и да приеме страните от Западните Балкани, предаде БГНЕС.

"Ние сме длъжни да разширим ЕС колкото е възможно по-скоро...Искаме в ЕС да има 28, 29, 30 страни-членки. Западните Балкани са регион където може да избухне напрежение", каза още той в Лондон, като подчерта, че седем години са много дълъг срок. Унгарският министър посочи това число с оглед спекулациите от срещата за Западните Балкани в София през май, че поне до 2025 година едва ли друга балканска държава ще може да влезе в ЕС.

Как ще се помага на Западните Балкани - със заеми, уточни Кристалина Георгиева

Заеми при много изгодни условия и към дейности, при които има много голяма възвръщаемост – това е помощта, която Световната банка...

Думите на Сиярто идват в момент, в който е ясно, че в Европейския съюз има сериозно разделение относно членството на Македония и Албания. Против за момента са Франция , Холандия и Дания. Трите държави най-вероятно ще изискат допълнителни условия, като например повече реформи за борба с корупцията и организираната престъпност както в Албания, така и в Македония.

Въпреки колебанията обаче от НАТО са готови да приемат Македония във военния алианс, като генералния секретар Йенс Столтенберг заяви, че преговорите вероятно ще започнат през юли. Разбира се, това ще стане само ако бъде окончателно решен спорът за името на Македония с Гърция.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...