X
 
 

Унгарският върховен съд осъди правителството на Орбан

1219 0
Унгарският върховен съд осъди правителството на Орбан
Снимка: Getty Images/Guliver
Върховният съд на Унгария постанови в сряда, че правителството на Виктор Орбан е публикувало "подвеждащи и невярно представени факти" относно група за правата на бежанците във въпросник, изпратен до милиони домакинства, предава AFP, цитирана от БГНЕС.

Унгарският Хелзинкски комитет заяви, че Върховният съд е постановил, че правителството е накърнило репутацията му във връзка с въпросника за "национална консултация" за американския милиардер Джордж Сорос, се казва в съобщение на УХК.

Изгоненият от Орбан университет на Сорос вече работи във Виена

Международен университет, който се изнесе от Унгария заради опасения за академичната свобода, отвори врати във Виена, за да защитава "с...

Според изявлението съдът разпорежда на правителството да публикува извинение на УХК както в печатните държавни медии, така и така и на правителствения уебсайт, и да го остави публикувано за 30 дни.

Освен това той трябва да изплати на УХК обезщетението от два милиона форинта (6000 евро).

Говорител на Върховния съд потвърди решението в полза на УХК пред AFP, но не даде допълнителни подробности.

"Министерството признава решението на Върховния съд. Въпреки отказите, усукването и завъртането на УХК, остава фактът, че това е финансирана от Сорос организация за миграция", се казва в правителствено изявление.

Сорос и куп милиардери поискаха по-високи данъци за богатите в САЩ

Голяма група от най-богатите американци призова да се налагат по-високи данъци на хората с много пари. Богаташите се подписаха под приз...

Въпросникът „План на Сорос“ от 2017 г., един от поредицата от така наречените „национални консултации“ от 2015 г., които бяха насочени към имиграцията, помоли гражданите да кажат съгласни ли са или не с позицията на правителството.

Един от въпросите твърди, че УХК, която е приела финансиране от Сорос, се застъпва за по-леки присъди за мигранти, осъдени за нарушаване на закона, отколкото за унгарски граждани.

Отричайки обвиненията, УХК заяви, че се бори за равенство на правата в Унгария от десетилетия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...