В Брюксел арестуваха осмия участник в атентатите в Париж*

11830
В Брюксел арестуваха осмия участник в атентатите в Париж*
Снимка: Gettyimages.com

Белгийската полиция е арестувала Салах Абдеслам, който бе обявен за международно издирване във връзка с извършените атентати в Париж, съобщи Ройтерс.

По данни на RTL на мястото са били чути взривове и изстрели. Била е блокирана улица Рансфор. Задържаният е арестуван и отведен с полицейска кола.

Сидеров: Манипулация! В Париж не е имало атентати!

Няма доказателства, че в Париж е имало атентати в петък вечер. Това заключение направи лидерът на „Атака“ Волен Сидеров...

Според държавната белгийска телевизия RTBF обаче Салах не е арестуван.

По-рано бе съобщено, че Абдеслам е бил спрян от френската полиция няколко часа след атентатите в Париж, но по-късно  е бил пуснат.  Салах е бил спрян, когато е бил насочван към белгийската граница.  С него в колата е имало още двама души. Към този момент вече е било известно, че именно Салах е наел автомобила Volkswagen Polo, който е бил открит на мястото на атентатите.

Салах Абдеслам бе обявен за международно издирване. В продължение на два дни той бе търсен в няколко европейски държави. Снимката на терориста бе публикувана в медиите. Брат му Ибрахим Абдеслам е един от смъртниците, който се взриви в концертната зала Bataclan. Другият брат на Салах бе задържан през почивните дни в Брюксел.

По-рано през деня френското радио RTL разкри името на предполагаемия организатор на парижките терористични актове. Според данните на радиото зад атаките стои 27-годишният сириец Абделхамид Абауд (Abdelhamid Abaaoud).

В петък трябвало да има атентат и в Турция, но службите го осуетили

Турските власти са предотвратили „мащабен“ джихадистки атентат, който е трябвало да бъде извършен в петък в Истанбул, преда...

RTL съобщава, че по информация на следствието белгийският гражданин Абауд е организирал и спонсорирал терористичните атаки във френската столица. Името му е споменато през януари при разследването на осуетени атаки в Белгия. Той се смята за един от най-активните бойци на терористичната организация "Ислямска държава". На 15 ноември бе съобщено, че властите са установили самоличността на трима заподозрени в съпричастност към терористичните атаки – 29-годишния французин Исмаил Омар Мостефаи (Ismael Omar Mostefai), Абдулакбак Б. (Abbdulakbak B.), роден през 1990 г. – до неговите останки е открит сирийски паспорт, и сириецът Ахмед Алмохамед (Ahmad Almohammad), също причисляван към организаторите на терористичните актове. Освен това в атаките е участвал и 20-годишният френски гражданин Билял Хадфи. Според телевизия BFMTV четвъртият терорист, нападнал театъра, се казва Сами. Семейството му живее в Бобини, в департамента Сен Сен Дьони, предградие на Париж. В нощта срещу 14 ноември в Париж бе извършена серия терористични актове – четири пъти стрелба по хора в заведения за хранене, в концертната зала „Батаклан“ бяха взети заложници, на стадион "Стад дьо Франс" прогърмяха три взрива. По последни данни броят на жертвите на атаките е надхвърлил 130 души. На 18 януари се появили съобщения, че Абауд, заедно с единомишленици, бил задържан в Гърция по молба на белгийските спецслужби, но представител на прокуратурата на кралството опровергал причастността на задържаните към екстремистки групировки.

* Инфромацията е актуализирана към 14:05

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа